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STATUTORY INSTRUMENTS

2004 No. 1824

The Tobacco Advertising and Promotion
(Brandsharing) Regulations 2004

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Tobacco Advertising and Promotion (Brandsharing)
Regulations 2004 and shall come into force on 31st July 2005.

Interpretation

2. In these Regulations:
“A5 size” means the size of an area of any shape which is equal to the area of size A5 in the
A series of paper sizes defined in BS EN ISO 216: 2001(1);
“the Act” means the Tobacco Advertising and Promotion Act 2002;
“advertisement” means a tobacco advertisement;
“the EEA Agreement” means the Agreement on the European Economic Area signed at Oporto
on 2nd May 1992(2) as adjusted by the Protocol signed at Brussels on 17th March 1993(3);
“European Economic Area” means the territory of—
(a) the European Community; and
(b) States which are party to, or otherwise bound by, the EEA Agreement;
“feature” means a name, emblem or other feature, whether alone or in combination;
“gantry or display unit” means any gantry, display cabinet, tray or other product in which
tobacco products are held pending sale that is—
(a) fixed to one place within fixed or movable premises; and
(b) primarily used for the display of tobacco products to customers;
“group of companies” means a holding company and its subsidiaries within the meaning of
section 736 (interpretation) of the Companies Act 1985(4) or, as regards Northern Ireland,
Article 4 (introductory and interpretation) of Part I of the Companies (Northern Ireland) Order
1986(5);
“non-tobacco product” means any product other than a tobacco product;
“other feature”, in so far as any of the following features are neither a name nor an emblem,
means a logo, trademark, symbol, motto, print, type-face, colour or pattern of colour, picture,
artwork, imagery, appearance, message or other indication that constitutes all or part of the
recognisable identity of a product or service;

(1) Copies of BS EN ISO 216: 2001 can be obtained from the British Standards Institute, 389 Chiswick High Road, London
W4 4AL.

(2) Cmnd 2073.
(3) Cmnd 2183.
(4) 1985 c. 6. Section 736 was substituted by the Companies Act 1989 (c. 40), section 144.
(5) S.I.1986/1032 (N.I. 6). Article 4 was substituted by the Companies (Northern Ireland) Order 1990, S.I. 1990/1504 (N.I. 10),

Article 62.

http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1985/6
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1989/40
http://www.legislation.gov.uk/id/nisi/1986/1032
http://www.legislation.gov.uk/id/nisi/1990/1504
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“tobacco producer or promoter” means any producer or promoter engaged in the production
or promotion of tobacco products.

Brandsharing

3.—(1)  Subject to paragraph (3) and regulations 4(1) to (4) and 5, the use by a person in
connection with any non-tobacco product or service of any feature which is the same as, or is so
similar as to be likely to be mistaken for, any feature which is connected with a tobacco product is
prohibited if the purpose or effect of that use is to promote a tobacco product in the United Kingdom.

(2)  Subject to paragraph (3) and regulations 4(5) to (8) and 5, the use by a person in connection
with any tobacco product of any feature which is the same as, or is so similar as to be likely to be
mistaken for, any feature which is connected with any non-tobacco product or service is prohibited
if the purpose or effect of that use is to promote a tobacco product in the United Kingdom through
the association which it has with any non-tobacco product or service.

(3)  Paragraphs (1) and (2) apply only to the use in the United Kingdom of a feature in the course
of a business.

Exceptions

4.—(1)  Subject to regulation 5(4), the prohibition in regulation 3(1) does not apply if—
(a) it was not the purpose of the person’s use to promote a tobacco product, or (as the case

may be) the tobacco product in question; and
(b) the person could not reasonably have foreseen that that would be its effect.

(2)  Subject to regulation 5(4), the prohibition in regulation 3(1) does not apply if—
(a) when the person uses any feature in connection with a non-tobacco product or service, he

does not do so for the purpose of promoting a tobacco product;
(b) that person is not, and is not employed or commissioned by—

(i) a tobacco producer or promoter,
(ii) a company in the same group of companies as a tobacco producer or promoter, or

(iii) a company which has a common parent company with a tobacco producer or
promoter; and

(c) the feature is not used by that person under any agreement or licence, or any series of
agreements, licences or both, to which at least one party is a tobacco producer or promoter.

(3)  Subject to regulation 5(4), the prohibition in regulation 3(1) does not apply if—
(a) when the person uses any feature in connection with a non-tobacco product or service, he

does not do so for the purpose of promoting a tobacco product;
(b) the feature was first used in connection with a non-tobacco product or service on or before

1st September 2002 in an area which was then or has subsequently become part of the
European Economic Area; and

(c) the presentation of the feature of the non-tobacco product or service does not make it
appear that it belongs to the same brand as any tobacco product.

(4)  Subject to regulation 5(4), the prohibition in regulation 3(1) does not apply if—
(a) the person who is using a feature in connection with a non-tobacco product or service does

not know that the purpose or effect of using the feature is, or is likely to be, to promote
a tobacco product; and
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(b) the use of the feature does not make it appear that the same person, firm or company is
responsible for the branding of both the tobacco product and the non-tobacco product or
service (whether that is in fact so or not).

(5)  Subject to regulation 5(4), the prohibition in regulation 3(2) does not apply if—
(a) it was not the purpose of the person’s use to promote a tobacco product, or (as the case may

be) the tobacco product in question, through the association which any relevant feature
has with any non-tobacco product or service; and

(b) the person could not reasonably have foreseen that that would be its effect.
(6)  Subject to regulation 5(4), the prohibition in regulation 3(2) does not apply if—

(a) when the person uses any feature in connection with a tobacco product, he does not do so
for the purpose of promoting a tobacco product through the association which that feature
has with any non-tobacco product or service;

(b) the person is not, and is not employed or commissioned by—
(i) a tobacco producer or promoter,

(ii) a company in the same group of companies as a tobacco producer or promoter, or
(iii) a company which has a common parent company with a tobacco producer or

promoter; and
(c) the feature is not used by that person under any agreement or licence, or any series of

agreements, licences or both, to which at least one party is a tobacco producer or promoter.
(7)  Subject to regulation 5(4), the prohibition in regulation 3(2) does not apply if—

(a) when the person uses any feature in connection with a tobacco product, he does not do so
for the purpose of promoting a tobacco product through the association which that feature
has with any non-tobacco product or service;

(b) the feature was first used in connection with a tobacco product on or before 1st September
2002 in an area which was then or has subsequently become part of the European
Economic Area; and

(c) the presentation of the feature of the tobacco product does not make it appear that it belongs
to the same brand as any non-tobacco product or service.

(8)  Subject to regulation 5(4), the prohibition in regulation 3(2) does not apply if—
(a) the person who is using a feature in connection with a tobacco product does not know that

the purpose or effect of using the feature is, or is likely to be, to promote a tobacco product
through the association which the feature has with any non-tobacco product or service; and

(b) the use of the feature does not make it appear that the same person, firm or company is
responsible for the branding of both the tobacco product and the non-tobacco product or
service (whether that is in fact so or not).

Point of sale brandsharing

5.—(1)  The prohibitions in regulation 3 do not apply where paragraph (2) or (3) applies.
(2)  This paragraph applies where—

(a) any feature is used—
(i) in the course of a business; and

(ii) at a place where tobacco products are sold;
on a gantry or display unit;
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(b) the only feature that promotes a tobacco product consists of an advertisement presented
in a two dimensional format—

(i) with a surface area which does not exceed A5 size (or two or more advertisements
with a surface area which in total does not exceed A5 size); and

(ii) which consists of any feature of the tobacco product and no other information;
(c) the surface area of all advertisements on the gantry or display unit does not in total exceed

A5 size;
(d) the advertisement (or if more than one, each of them) contains the health warning and

health information in accordance with the Schedule to these Regulations; and
(e) the health warning and health information are parallel to the floor.

(3)  This paragraph applies where any feature is used to promote a tobacco product on a vending
machine and the only features used on that machine to promote a tobacco product are contained in
an advertisement which—

(a) consists only of a single picture of the packet of a tobacco product which is for sale from
that vending machine or, if more than one tobacco product is for sale from that machine,
a single picture of the packet of some or each of those products;

(b) includes a health warning which is identical to a health warning which is required to be
shown on the most visible surface of the tobacco product to which the picture relates
and which occupies not less than 30% of the surface area of the advertisement and is
surrounded by a black border which—

(i) is not less than 3 millimetres nor more than 4 millimetres in width;
(ii) is outside the area occupied by the health warning; and

(iii) does not interfere with the text of the warning; and
(c) is no larger than the surface area of the largest face of the packet of the tobacco product

depicted.
(4)  Where paragraph (2) or (3) applies, the exceptions in regulation 4 do not apply.
(5)  In paragraph (3) “vending machine” means a tobacco vending machine which contains

tobacco products which are not visible prior to purchase.

General provisions

6.—(1)  A person who uses any feature of any product or service in circumstances set out in one
or more of the exceptions in regulation 4(1) to (4) or regulation 5 does not commit an offence under
section 2, 3, 9 or 10 of the Act in respect of the use of that feature.

(2)  Where a person charged with an offence under section 11(4) of the Act relies on an exception
under regulation 4(1) to (3) or (5) to (7) or regulation 5, he shall adduce evidence which is sufficient
to raise an issue with respect to that exception.

(3)  Where a person charged with an offence under section 2, 3, 9 or 10 of the Act relies on a
defence provided by paragraph (1), he shall adduce evidence which is sufficient to raise an issue
with respect to that defence.

(4)  Where evidence is adduced under paragraph (2) or (3), the court or jury shall assume that the
defence is satisfied unless the prosecution proves beyond reasonable doubt that it is not.
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Signed by authority of the Secretary of State

13th July 2004

Melanie Johnson
Parliamentary Under Secretary of State,

Department of Health

5


