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STATUTORY INSTRUMENTS

2006 No. 1257

The Measuring Instruments (Automatic
Catchweighers) Regulations 2006

PART I
PRELIMINARY

Citation and commencement

1.—(1)  These Regulations may be cited as the Measuring Instruments (Automatic
Catchweighers) Regulations 2006.

(2)  This regulation, regulations 2, 7, 9 and 10 and Part 1 of Schedule 2 shall come into force
on 30th May 2006.

(3)  The remaining regulations shall come into force on 30th October 2006.

Interpretation

2.—(1)  In these Regulations—
“accuracy class” means the classification of an automatic catchweigher in accordance with
paragraph 16 of Schedule 1;
“authorised representative” means a person who is established in a member State and is
authorised by a manufacturer, in writing, to act on his behalf;
“automatic catchweigher” means an automatic weighing instrument that determines the mass
of pre-assembled discrete loads (for example pre-packages) or single loads of loose material,
but does not include an automatic checkweigher or an automatic weight grading instrument;
“automatic checkweigher” means an automatic catchweigher which sub-divides articles of
different mass into two or more sub-groups according to the value of the difference between
their mass and the nominal set point;
“automatic weight grading instrument” means an instrument which sub-divides articles of
different mass into several sub-groups each characterised by a given mass range;
“automatic weighing instrument” means an instrument that determines the mass of a product
without the intervention of an operator and follows a predetermined programme of automatic
processes characteristic of the instrument intended to determine the mass of a body by using
the action of gravity on that body;
“CE marking” means the CE marking referred to in regulation 12;
“the Commission” means the European Commission;
“compliance notice” means a notice served in accordance with regulation 21(2);
“conformity assessment procedure” means any procedure referred to in regulation 6;
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“the Directive” means Directive 2004/22/EC of the European Parliament and of the Council
of 31st March 2004 on measuring instruments(1);
“disqualification sticker” means a sticker the design of which is published by the Secretary of
State and which is affixed to an automatic catchweigher in accordance with regulation 24;
“enforcement authority” means any person who is, pursuant to regulation 20, authorised to
enforce these Regulations;
“enforcement notice” means a notice served in accordance with regulation 22(2);
“enforcement officer” means—
(a) an inspector; or
(b) a person appointed by the Secretary of State to act on his behalf to enforce Part II of

these Regulations;
“essential requirements” means the requirements set out in Schedule 1;
“harmonised standard” means a technical specification adopted by the European Committee
for Standardisation (CEN), the European Committee for Electrotechnical Standardisation
(CENELEC) or the European Telecommunications Standards Institute (ETSI) or jointly by
two or all of these organisations, at the request of the Commission pursuant to Directive 98/34/
EC of the European Parliament and of the Council of 22nd June 1998 laying down a procedure
for the provision of information in the field of technical standards and regulations and of rules
on Information Society Services(2), as amended by Directive 98/48/EC(3), and prepared in
accordance with the General Guidelines agreed between the Commission and one or more of
CEN, CENELEC and ETSI;
“instrument” has the same meaning as automatic catchweigher;
“in writing” includes text that is—
(a) transmitted by electronic means;
(b) received in legible form; and
(c) capable of being used for subsequent reference;
“M marking” means the M marking referred to in regulation 12;
“manufacturer” means a person responsible for the conformity of an automatic catchweigher
with these Regulations with a view to either placing it on the market under his own name or
putting it into use for his own purposes, or both;
“maximum permissible error” means, in the case of an automatic catchweigher—
(a) when it is placed on the market or put into use, the limit of error determined in accordance

with paragraph 17 of Schedule 1; and
(b) when it is used for trade, the limit of error determined in accordance with regulation 14

and Schedule 5;
“normative document” means a document containing technical specifications adopted by the
Organisation Internationale de Métrologie Légale, subject to the procedure stipulated in Article
16.1, the reference of which is published by the Commission in the Official Journal of the
European Union pursuant to Article 16.1(b);
“notified body” means—
(a) the Secretary of State; or
(b) a United Kingdom notified body; and

(1) OJNo. L135, 30.4.04, p.1.
(2) OJ No. L204, 21.7.98, p.37.
(3) OJ No. L217, 5.8.98, p.18.
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http://www.legislation.gov.uk/european/directive/1998/0048
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(c) for the purposes of regulations 4(1)(c), 22(1)(b), 24(1)(c) and 27(6), a person designated
by another member State,

who has been notified to the Commission and the other member States pursuant to Article 11.1;
“notified body criteria” means the criteria set out in Part 1 of Schedule 2;
“place on the market” means making available for the first time in a member State an
instrument intended for an end user, whether for reward or free of charge;
“put into use” means the first use of an instrument intended for the end user for the purposes
for which it was intended;
“relevant national standard” means a standard applicable to an instrument—
(a) implementing a harmonised standard that has been published in the Official Journal of

the European Union C series; and
(b) the reference of which is published—

(i) in the United Kingdom by the Secretary of State; or
(ii) in another member State by the competent authority pursuant to the third sub-

paragraph of Article 13.1;
“relevant normative document” means a normative document applicable to an instrument, the
reference of which is published—
(a) in the United Kingdom by the Secretary of State; or
(b) in another member State by the competent authority pursuant to the third sub-paragraph

of Article 13.2;
“re-qualification sticker” means a sticker the design of which is published by the Secretary of
State and which is affixed to an automatic catchweigher in accordance with regulation 25; and
“United Kingdom notified body” means a person designated under regulation 7.

(2)  Other expressions used in these Regulations have the same meanings as in the Weights and
Measures Act 1985.

(3)  In these Regulations, a reference to a member State includes Norway, Iceland and
Liechtenstein(4).

(4)  References in these Regulations to an Article, Annex or a part of an Annex are references to
an Article, Annex or a part of an Annex to the Directive.

Application

3.—(1)  Subject to paragraphs (2), (3) and (4), these Regulations apply to an automatic
catchweigher which is—

(a) for use for trade; and
(b) first placed on the market or put into use on or after 30th October 2006.

(2)  These Regulations do not apply to an automatic catchweigher which comprises—
(a) an automatic catchweight weighing machine for the purposes of the Weighing Equipment

(Non-automatic Weighing Machines) Regulations 2000(5); or
(b) an automatic catchweighing instrument for the purposes of the Weighing Equipment

(Automatic Catchweighing Instruments) Regulations 2003(6),

(4) The application of the Directive was extended to the European Economic Area by Decision No. 31/2005 (OJ No. L198,
28.7.05, p.20).

(5) S.I.2000/932.
(6) S.I. 2003/2761.
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in respect of which a certificate of approval has been granted before 30th October 2006 and is in
force; and

(c) which is first passed as fit for use for trade and stamped under either of those Regulations.
(3)  These Regulations do not apply to an automatic catchweigher which is also capable

of functioning as a non-automatic weighing instrument to which the Non-automatic Weighing
Instruments Regulations 2000(7) apply when the instrument is being used as a non-automatic
weighing instrument.

(4)  These Regulations do not apply to an automatic catchweigher which is not compliant
with the essential requirements and which is displayed or presented at a trade fair, exhibition
or demonstration, if a sign displayed visibly on or near the instrument clearly indicates that the
instrument—

(a) is not compliant with those requirements; and
(b) cannot be acquired or used until it is made compliant with those requirements by the

manufacturer.

(7) S.I. 2000/3236.
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