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STATUTORY INSTRUMENTS

2006 No. 3305

The Local Elections (Parishes and
Communities) (England and Wales) Rules 2006

Citation, commencement, extent and revocations

1.—(1)  These Rules may be cited as The Local Elections (Parishes and Communities) (England
and Wales) Rules 2006.

(2)  These Rules come into force on 2 January 2007 except for the purposes of an election if the
last date for the publication of the notice of election for that election was, or will be, prior to 27
March 2007.

(3)  These Rules do not extend to Scotland or Northern Ireland.
(4)  Subject to paragraph (2), the Rules specified in Schedule 1 to these Rules are revoked.

Interpretation

2.—(1)  In these Rules,
“1983 Act” means the Representation of the People Act 1983;
“the Combination of Polls Regulations” means the Representation of the People (Combination
of Polls) (England and Wales) Regulations 2004 M1;
“counting observer” shall have the same meaning as in regulation 2(1) of the Local Authorities
(Conduct of Referendums) (England) Regulations 2001 M2;
“counting officer” shall have the same meaning as in regulation 2(1) of the Local Authorities
(Conduct of Referendums) (England) Regulations 2001;
“European Parliamentary election” shall have the same meaning as in section 27(1) of the
Representation of the People Act 1985 M3;
“local counting area” shall have the same meaning as in regulation 2(1) of the European
Parliamentary Elections Regulations 2004 M4;
“mayoral election” means an election conducted under the Local Authorities (Mayoral
Elections) (England and Wales) Regulations 2002 M5;
“petition organiser” shall have the same meaning as in regulation 3 of the Local Authorities
(Referendums) (Petitions and Directions) (England) Regulations 2000 M6;
“polling observer” shall have the same meaning as in regulation 2(1) of the Local Authorities
(Conduct of Referendums) (England) Regulations 2001;
“principal area” means, in England, a county or district and, in Wales, a county or county
borough;
“referendum” means a referendum conducted under the Local Authorities (Conduct of
Referendums) (England) Regulations 2001;
“voting area” shall have the same meaning as in regulation 2 of the Local Authorities (Conduct
of Referendums) (England) Regulations 2001.
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(2)  In these Rules, “relevant election or referendum” means one or more of the following—
(a) a Parliamentary election M7;
(b) a European Parliamentary election;
(c) another local government election;
(d) a mayoral election; and
(e) a referendum,

the poll at which is taken together with the poll at the parish or community election.
(3)  In the case of a referendum, a reference to—

(a) a “candidate” shall be construed as a reference to a petition organiser;
(b) an “election agent” or a “counting agent” shall be construed as a reference to a counting

observer;
(c) a “polling agent” shall be construed as a reference to a polling observer; and
(d) a “returning officer” shall be construed as a reference to a counting officer.

(4)  Any reference in these Rules to a district shall be construed as a reference to a county in the
case of a county in which there are no district councils.

Marginal Citations
M1 S.I. 2004/294 as amended by S.I. 2006/3278.
M2 S.I. 2001/1298, which was amended by S.I. 2004/226.
M3 1985 c.50. Subsection (1) of section 27 was amended by the European Communities (Amendment) Act

1986 (c.58), section 3(1). The definition of the European Assembly was repealed by the Schedule to
that Act on the entering into force of the Single European Act (Cmnd. 9758) on 1 July 1987.

M4 S.I. 2004/293
M5 S.I. 2002/185 as amended by S.I. 2004/225.
M6 S.I. 2000/2852
M7 For the definition of “Parliamentary election”, see the Interpretation Act 1978 (c.30), Schedule 1.

Elections Rules

3. In the application of the parliamentary elections rules to the election of councillors of the
council of a parish or community where the poll at that election is not taken together with the poll
at another election under section 36(3), (3AB) or (3AC) of the 1983 Act M8 or section 15(1) or (2)
of the Representation of the People Act 1985 M9, adaptations, alterations and exceptions shall be
made to those rules so that the election shall be conducted in accordance with the Rules set out in
Schedule 2 to these Rules.

Marginal Citations
M8 Section 36(3) was substituted for subsection (3) as originally enacted, by section 17 of the

Representation of the People Act 1985 (c.50) and further amended by paragraph 68(8) of Schedule 16
to the Local Government (Wales) Act 1994 (c.19) and subsection (3AB) was inserted by paragraph
68(8) of Schedule 16; subsection (3AC) was inserted by paragraph 17 of Schedule 3 to the Local
Government and Rating Act 1997 (c.19).

M9 1985 c.50
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Combination of polls

4. Where the poll at an election of councillors to the council of a parish or community is to be
taken together with the poll at a relevant election or referendum, M10 the Rules set out in Schedule 2
shall apply to the parish or community election as shown modified in Schedule 3.

Marginal Citations
M10 Provisions as to the combination of polls at elections, including parish or community elections, are

contained in section 36 of the Representation of the People Act 1983 (c.2) (“the 1983 Act”), section 15
of the Representation of the People Act 1985 (c.50), the Local Authorities (Conduct of Referendums)
(England) Regulations 2001 (S.I. 2001/1298) and the Local Authorities (Mayoral Elections) (England
and Wales) Regulations 2002 (S.I. 2002/185).

Filling of casual vacancies

5.—(1)  A request may be made in accordance with paragraph (2) for an election to fill a casual
vacancy in the office of a parish or community councillor.

(2)  Any request must be made—
(a) to the proper officer of the council of the district in which the parish is situate or the county

or county borough in which the community is situate,
(b) by 10 persons who are named on the register in use at the time of the request as local

government electors for the electoral area in which the vacancy has occurred, and
(c) within 14 days (computed in accordance with rule 2 of the elections rules in Schedule 2

to these Rules) after public notice of the vacancy has been given in accordance with
section 87(2) of the Local Government Act 1972 M11.

(3)  An election must be held, if requested in accordance with paragraph (2), if the casual vacancy
in the office of the parish or community councillor occurs other than within six months before the
day on which that councillor would regularly have retired.

(4)  Where a casual vacancy in any such office is required to be filled by election, the election
must be held on a day appointed by the returning officer, being a day falling within the period of 60
days (so computed) beginning with the day on which public notice of the vacancy was given.

(5)  Subject to paragraph (6) below, where a casual vacancy in any such office is not required to
be filled by election, the parish or community council must, as soon as practicable after the expiry
of the period of 14 days referred to in paragraph (2)(c), co-opt a person to fill the vacancy.

(6)  In the case of a casual vacancy occurring in the office of a parish or community councillor
within six months before the day on which that councillor would regularly have retired, paragraph (5)
shall have effect with the substitution of the word “may” for “must”; and any vacancy not so filled
must be filled at the next ordinary election.

Marginal Citations
M11 1972 c.70

Modification of the 1983 Act

6. In the application of those provisions of the 1983 Act referred to in section 187(1) of that Act
M12 to an election of parish or community councillors or an election of the chairman of a parish or
community council the following modifications shall have effect—

3

http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1983/2
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1985/50
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2002/185
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2002/185
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2002/185
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/1972/70


Document Generated: 2024-07-09
Status: Point in time view as at 02/01/2007.

Changes to legislation: There are outstanding changes not yet made by the legislation.gov.uk editorial team to The
Local Elections (Parishes and Communities) (England and Wales) Rules 2006. Any changes that have already been

made by the team appear in the content and are referenced with annotations. (See end of Document for details)

(a) for any reference to the proper officer of the authority there shall be substituted a reference
to the returning officer, and

(b) in section 136(2)(b) of that Act M13 for the words “£2,500” there shall be substituted
“£1,500”.

Marginal Citations
M12 Section 187(1) was amended by paragraph 64 of Schedule 4 to the Representation of the People Act

1985 (c.50) and by paragraph 124 of Schedule 1 to the Electoral Administration Act 2006 (c.22).
M13 Section 136(2) was amended by paragraph 48 of Schedule 4 to the Representation of the People Act

1985 (c.50) and by paragraph 19(4) of Schedule 18 to the Political Parties, Elections and Referendums
Act 2000 (c.41).

Form of declaration

7. A declaration as to election expenses at an election of parish or community councillors must
be in the form in Schedule 4 to these Rules, or a form to the like effect.

Signed by authority of the Secretary of State,

Department for Constitutional Affairs
12th December 2006

Bridget Prentice
Parliamentary Under Secretary of State
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