
 

 

S T A T U T O R Y  I N S T R U M E N T S  

2007 No. 1177 

JUSTICES OF THE PEACE, ENGLAND AND WALES 

The Justices of the Peace (Training and Appraisal) 
(Amendment) Rules 2007 

Made - - - - 4th April 2007 

Laid before Parliament 5th April 2007 

Coming into force - - 1st May 2007 

The Lord Chief Justice, in exercise of the powers conferred on him by section 19 of the Courts Act 
2003(a), and after having consulted the Lord Chancellor, the Criminal Procedure Rule Committee, 
the Family Procedure Rule Committee and the Magistrates’ Courts Rule Committee, as required 
by section 20(2) of the Courts Act 2003, makes the following Rules: 

Citation and commencement 

1. These Rules may be cited as the Justices of the Peace (Training and Appraisal) (Amendment) 
Rules 2007 and come into force on 1st May 2007. 

Interpretation 

2. In these Rules a reference to the ‘2005 Rules’ is a reference to the Justices of the Peace 
(Training and Appraisal) Rules 2005(b) and a reference to a rule by number alone is a reference to 
the rule so numbered in the 2005 Rules. 

Amendments to the 2005 Rules 

3. The 2005 Rules are amended as follows. 

4.—(1) Rule 2 is amended as follows. 
(2) In the definition “an MATC”, after “these Rules” insert “and for the avoidance of doubt 

includes a combined MATC”. 
(3) In the appropriate place insert— 

““MATC area” means an area of England and Wales for which there is an MATC 
established in accordance with rule 16.”. 

5. In rule 10(2) for “Courts Board” substitute “MATC”. 

6.—(1) Rule 16 is amended as follows. 
(2) For paragraph (1) substitute— 

                                                                                                                                                               
 
(a) 2003 c.39. 
(b) S.I. 2005/564. 
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“(1) Subject to paragraphs (3) and (4) there shall be an MATC for each courts board area 
in existence on 1st January 2006.”. 

(3) In paragraph (3)(a) for “courts board” substitute “MATC”. 
(4) In paragraph (4)— 

(a) at the beginning, for “The” substitute “Two or more”; 
(b) after “MATCs” delete the words “for two or more courts board areas”. 

7.—(1) Rule 17 is amended as follows. 
(2) In paragraphs (1), (1)(b), (1)(c) and (5)(a) for “courts board” substitute “MATC”. 
(3) In paragraph (6) for the words after “assigned within” substitute “the MATC area, the Area 

Director, or Area Directors, in whose area, or areas, the MATC lies shall appoint one of the 
justices’ clerks to the MATC”. 

(4) In paragraph (8)— 
(a) at the beginning, for “The” substitute “Any”; 
(b) after “Area Director” insert “in whose area an MATC lies”. 

8.—(1) Rule 18 is amended as follows. 
(2) In paragraph (1)— 

(a) for “courts board” substitute “MATC”; 
(b) for “(“the MATC area”)” substitute “(“the combined area”)”. 

(3) In paragraph (1)(b)— 
(a) after “assigned” insert “to a local justice area”; 
(b) for the words from “each of” to the end substitute “the combined area”. 

(4) In paragraph (1)(c) and (5)(a) for “MATC” substitute “combined”. 
(5) Delete paragraph (6) and substitute with— 

“(6) If there is more than one justices’ clerk assigned within the combined area, the Area 
Director, or Area Directors, in whose area, or areas the combined MATC lies shall appoint 
one of the justices’ clerks to the combined MATC. 

(7) Any Area Director in whose area a combined MATC lies may attend the meetings of 
the combined MATC in an advisory capacity only.”. 

 
 
 
 
 Leveson LJ 
4th April 2007 signed by the authority of the Lord Chief Justice 
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EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Rules) 

These Rules amend the Justices of the Peace (Training and Appraisal) Rules 2005 (“the 2005 
Rules”) (S.I. 2005/564). The 2005 Rules established Magistrate Area Training Committees 
(“MATCs”) which consider the training needs of magistrates. The 2005 Rules link the 
establishment and operation of MATCs to courts boards areas, the boundaries of which are 
described in the Schedule to the Courts Boards Areas Order 2004 (S.I. 2004/1192). The 
boundaries of the courts boards areas will be changed by S.I. 2007/1022, which comes into force 
on the same day as these Rules. These Rules ensure that, notwithstanding the changes to courts 
boards areas, the operation of the existing MATCs will be unaffected. 
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