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STATUTORY INSTRUMENTS

2007 No. 556

The Commission for Social Care Inspection (Fees
and Frequency of Inspections) Regulations 2007

PART 1
GENERAL

Citation, commencement and application

1.—(1) These Regulations may be cited as the Commission for Social Care Inspection (Fees and
Frequency of Inspections) Regulations 2007 and shall come into force on 1st April 2007.

(2) These Regulations apply in relation to England only.

Interpretation

2. In these Regulations—

“the Act” means the Care Standards Act 2000 or that Act as applied by the Care Standards
Act 2000 (Extension of the Application of Part 2 to Adult Placement Schemes) (England)
Regulations 2004(1);

“the 1957 Act” means the Nurses Agencies Act 1957(2);
“the 1984 Act” means the Registered Homes Act 1984(3);

“adult placement scheme” has the same meaning as in the Adult Placement Schemes (England)
Regulations 2004(4);

“agency” means a domiciliary care agency or a nurses agency;
“approved place” means a bed provided for the use of a service user at night;
“certificate” means a certificate of registration;
“existing provider” means—
(a) aperson who immediately before 1st April 2002 was registered under—
(1) Part 1 of the 1984 Act in respect of a residential care home, or
(i) Part 2 of the 1984 Act in respect of a nursing home or mental nursing home; or
(b) anurses agency provider;
“new provider” means a person who—
(a) carries on an agency, and first carried on that agency on or after 1st April 2003; or

(b) carries on a care home and first carried on that home on or after 1st April 2002;

(1) S.I.2004/1972.

(2) 1957 ¢.16 (5 & 6 Eliz. 2).

(3) 1984 c¢.23.

(4) S.1.2004/2071, to which there are amendments not relevant to these Regulations.
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“nurses agency provider” means a person—

(a) who, immediately before 1st April 2003, carried on an agency for the supply of nurses
within the meaning of the 1957 Act; and

(b) was the holder of—

(i) avalidlicence which had been granted to him by a local authority under section 2 of
that Act and which authorised him to carry on that agency from premises specified
in the licence, or

(i) a licence which would have ceased to be valid on 31st December 2002 by virtue
of section 2(6) of the 1957 Act, but which continued to be treated as valid by
virtue of article 4 of the Care Standards Act 2000 (Commencement and Transitional
Provisions) (Amendment No.2) (England) Order 2002(5) (“the relevant order”);

“previously exempt provider” means a provider who, immediately before 1st April 2002,
carried on a care home other than a residential care home, nursing home or mental nursing
home in respect of which a person was required to be registered under Part 1 or 2 of the 1984
Act;

“registered manager” in relation to a care home, agency or adult placement scheme means a
person who is registered under Part 2 of the Act as the manager of the care home, agency or
adult placement scheme;

“registered person” means any person who is the registered provider or registered manager in
respect of a care home, agency or adult placement scheme;

“registered provider” in relation to a care home, agency or adult placement scheme means
a person who is registered under Part 2 of the Act as the person carrying on the care home,
agency or adult placement scheme;

“service user” means—

(a) any person who is to be provided with accommodation or services in a care home, or
by an agency, but excludes registered persons or persons employed or intended to be
employed in a care home or by an agency, and their relatives; or

(b) inrelation to an adult placement scheme, an adult who is or may be placed by the provider
of a scheme;

“small agency” means an agency where no more than two members of staff, including
registered persons but excluding someone employed solely as a receptionist, are employed at
any one time;

“small care home” means a care home which has less than four approved places;
“small scheme” means an adult placement scheme carried on by a registered provider who—

(a) employs no more than two members of staff, including registered persons, at any one
time; and

(b) has entered into carer agreements with no more than 50 adult placement carers at any
one time.

(5) S.1.2002/3210.
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