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STATUTORY INSTRUMENTS

2007 No. 79

ENVIRONMENTAL PROTECTION,
ENGLAND AND WALES

The Sulphur Content of Liquid Fuels
(England and Wales) Regulations 2007

Made       -      -      -      - 17th January 2007

Laid before Parliament 22nd January 2007

Coming into force       -      - 16th February 2007

The Secretary of State has been designated(1) for the purposes of section 2(2) of the European
Communities Act 1972(2) in relation to the control of air pollution. He makes the following
Regulations under the powers conferred by that section:

Citation, commencement and extent

1.—(1)  These Regulations may be cited as the Sulphur Content of Liquid Fuels (England and
Wales) Regulations 2007 and come into force on 16th February 2007.

(2)  These Regulations extend to England and Wales.

Interpretation

2.—(1)  In these Regulations—
“combustion plant” means any technical apparatus in which fuels are oxidised in order to use
the heat generated;
“gas oil” means any petroleum–derived liquid fuel—
(a) which falls within CN code 2710 19 25, 2710 19 29, 2710 19 45 or 2710 19 49; or
(b) where less than 65 per cent by volume (including losses) distils at 250oC and at least 85

per cent by volume (including losses) distils at 350oC by the ASTM D86 method,

(1) S.I. 1988/785.
(2) 1972 c.68.
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but excluding marine fuel, diesel fuels (as defined in Article 2(2) of Council Directive 98/70/
EC relating to the quality of petrol and diesel fuels(3)) and fuels used in non–road mobile
machinery or agricultural tractors;
“heavy fuel oil” means any petroleum–derived liquid fuel—
(a) which falls within CN code 2710 19 51 to 2710 19 69;
(b) which by reason of its distillation limits, falls within the category of heavy oils intended

for use as fuel and of which less than 65 per cent by volume (including losses) distils at
250oC by the ASTM D86 method; or

(c) where the distillation cannot be determined by the ASTM D86 method, which is
categorised as heavy fuel oil,

but excluding marine fuel and gas oil;
“marine fuel” means any petroleum–derived liquid fuel intended for use or in use on board a
vessel, including those fuels defined in ISO 8217(4);
“sulphur content of liquid fuels permit” has the meaning given in regulation 4(4)(b).

(2)  In paragraph (1)—
(a) an ASTM method means a method laid down by the American Society for Testing and

Materials in the 1976 edition of standard definitions and specifications for petroleum and
lubricating products(5); and

(b) the reference to a numbered CN code is a reference to the code set out in the Integrated
Customs Tariff of the United Kingdom (2000 edition) and the CN code within that
number(6).

(3)  Expressions used in these Regulations that also appear in Council Directive 1999/32/EC
relating to a reduction in the sulphur content of certain liquid fuels as amended by Directive 2005/33/
EC of the European Parliament and of the Council(7) have the same meaning as they do in that
Directive.

Application

3. These Regulations do not apply to heavy fuel oil or gas oil intended for—
(a) the purposes of research and testing;
(b) processing prior to final combustion; or
(c) processing in the refining industry.

Maximum sulphur content of heavy fuel oil

4.—(1)  No person shall use any heavy fuel oil which has a sulphur content exceeding 1 per cent
by mass.

(2)  Paragraph (1) shall not apply to the use of heavy fuel oil—
(a) in a new plant which is operated in accordance with a permit which contains a condition

that emission limit values for sulphur dioxide are at least as stringent as those set out
for such plant in Annex IV to Directive 2001/80/EC of the European Parliament and of

(3) OJ L 350, 28.12.1998, p.58.
(4) ISO 8217 (1996) is described in the British Standard entitled, “Specification for Petroleum Fuels for marine oil engines and

boilers”, published under the numbers BS MA100 and ISO 8217:1996, which came into effect on 15 th August 1996.
(5) The ASTM method is described in the 1999 Annual Book of the ASTM Standards: Section 5-Petroleum Products, Lubricants

and Fossil Fuels, published by the American Society for Testing and Materials, November 1999.
(6) The Integrated Customs Tariff of the United Kingdom (2000 edition) is published by HMSO (ISBN 0117818054).
(7) OJ L 191, 22.7.2005, p.59.
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the Council on the limitation of emissions of certain pollutants into the air from large
combustion plants(8);

(b) in an existing plant which—
(i) until 31st December 2007, is operated in accordance with a permit which contains a

condition which prohibits the emissions of sulphur dioxide from the plant exceeding
1,700 mg/Nm3 at an oxygen content in the flue gas of 3 per cent by volume on a
dry basis; or

(ii) on or after 1st January 2008, is operated in accordance with a permit which contains
a condition that emission limit values for sulphur dioxide are at least as stringent as
those set out for new plants in Part A of Annex IV to Directive 2001/80/EC;

(c) in a combustion plant, other than a new or existing plant to which sub-paragraphs (a) or
(b) apply, which is operated in accordance with a permit which contains a condition which
prohibits the emissions of sulphur dioxide from the plant exceeding 1,700 mg/Nm3 at an
oxygen content in the flue gas of 3 per cent by volume on a dry basis; or

(d) in combustion plants forming part of a refinery other than—
(i) a new plant to which paragraph (a) applies; or

(ii) an existing plant to which sub-paragraph (b)(ii) applies,
and where the combustion plants are operated in accordance with a permit which contains
a condition that their monthly average of emissions of sulphur dioxide averaged over all
plants in the refinery, irrespective of the fuel or fuel combination used, does not exceed
1,700 mg/Nm3.

(3)  An authority which grants a permit referred to in paragraph (2) shall carry out appropriate
monitoring of emissions of sulphur dioxide to ensure that the limitations on emissions contained in
that permit are met.

(4)  In this regulation—
“existing plant” and “new plant” have the meaning given in Articles 2(10) and 2(9) respectively
of Directive 2001/80/EC; and
“permit” means—
(a) if the operation of the combustion plant requires an authorisation or permit—

(i) an authorisation under Part I of the Environmental Protection Act 1990 (pollution
control)(9); or

(ii) a permit under regulations made under section 2 of the Pollution Prevention and
Control Act 1999 (regulation of polluting activities)(10);

or
(b) a sulphur content of liquid fuels permit which—

(i) was granted for the purposes of the Sulphur Content of Liquid Fuels (England and
Wales) Regulations 2000(11) and which is still subsisting; or

(ii) is granted under these Regulations.
(5)  Schedule 1 (sulphur content of liquid fuels permits) has effect.

(8) OJ L 309, 27.11.2001, p.1.
(9) 1990 c.43.
(10) 1999 c.24. Regulations made under that section relevant to this regulation are: S.I. 2000/1973 (as amended by instruments

not relevant to this regulation) and S.I. 2001/1091.
(11) S.I 2000/1460.
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Maximum sulphur content in gas oil

5. No person shall use gas oil—
(a) until 31st December 2007, with a sulphur content exceeding 0.2 percent by mass; or
(b) on or after 1st January 2008, with a sulphur content exceeding 0.1 percent by mass.

Sampling and analysis

6.—(1)  The Secretary of State shall take all necessary measures to ensure that sampling is carried
out of heavy fuel oil and gas oil to check that the use of those fuels complies with regulations 4(1)
and 5.

(2)  Sampling shall be carried out with sufficient frequency and in such a way that the Secretary
of State is satisfied that the samples are representative of the fuels examined.

(3)  Sampling in respect of compliance with regulation 5(b) shall commence no later than 1st
July 2008.

(4)  Schedule 2 has effect in relation to the technical requirements for determining the sulphur
content of fuel sampled under paragraph (1).

Offences and penalties

7.—(1)  A person is guilty of an offence if he contravenes regulation 4(1) or 5, or causes or permits
another person to do so.

(2)  Any person guilty of an offence under paragraph (1) is liable, on summary conviction, to a
fine not exceeding level 2 on the standard scale.

(3)  Where an offence under paragraph (1) committed by a body corporate is proved—
(a) to have been committed with the consent or connivance of an officer, or
(b) to be attributable to any neglect on his part,

the officer as well as the body corporate is guilty of that offence and liable to be proceeded against
and punished accordingly.

(4)  “Officer” in relation to a body corporate means a director, manager, secretary or other similar
officer of the body, or a person purporting to act in any such capacity.

(5)  If the affairs of a body corporate are managed by its members, paragraph (3) applies in relation
to the acts or defaults of a member in connection with his functions of management as if he were
a director of the body corporate.

Revocation and saving

8.—(1)  Subject to paragraph (2), the Sulphur Content of Liquid Fuels (England and Wales)
Regulations 2000 are revoked.

(2)  Where an operator of a combustion plant—
(a) has submitted an application for a sulphur content of liquid fuels permit in accordance

with Schedule 1 to those Regulations; and
(b) the application has not been determined at the date these Regulations come into force,

the application shall continue to be determined under those Regulations.
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17th January 2007

Ben Bradshaw
Minister of State

Department for Environment, Food and Rural
Affairs
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SCHEDULE 1 Regulation 4(5)

Sulphur content of liquid fuel permits

1. An operator of an existing plant, new plant or other combustion plant who wishes to operate
that plant under an exception in regulation 4(2) may apply to the local authority in whose area that
plant is situated for a sulphur content of liquid fuels permit if the operation of that plant does not
require—

(a) an authorisation under Part I of the Environmental Protection Act 1990; or
(b) a permit under regulations made under section 2 of the Pollution Prevention and Control

Act 1999.

2. An application under paragraph 1 shall be in writing, accompanied by any fee prescribed
in respect of the application under section 8 of the Environmental Protection Act 1990 and shall
contain—

(a) the name and address of the applicant and any other address to which correspondence
should be sent and the applicant’s telephone number;

(b) the address of the site of the combustion plant, the rated thermal input (in megawatts) and
the fuel used in the plant; and

(c) the condition which the applicant wishes to be included in the permit, being a condition
referred to in regulation 4(2).

3. An applicant may withdraw his application at any time before it is determined.

4. A local authority which receives a duly made application under paragraph 1 shall grant a
sulphur content of liquid fuels permit subject to the condition identified in the application.

5. A sulphur content of liquid fuels permit may be transferred by the holder of the permit to a
person who intends to operate the plant to which the permit relates in place of the holder.

6. The person to whom a sulphur content of liquid fuels permit is so transferred shall—
(a) notify the transfer in writing to the local authority which granted the permit; and
(b) do so within 21 days of the date of the transfer.

7. The holder of a sulphur content of liquid fuels permit may surrender it to the local authority
which granted it and such a surrender—

(a) shall be notified in writing to the local authority within 21 days of the date of the intended
surrender; and

(b) where duly notified shall take effect on the surrender date stated in the notification.

8. In this Schedule “local authority” means—
(a) in Greater London, a London borough council;
(b) in England outside Greater London, a district council or, in relation to an area for which

there is a county council but no district council, the county council, and the Council of
the Isles of Scilly; and

(c) in Wales, a county council or county borough council.

9. Section 8 of the Environmental Protection Act 1990 shall apply for the purpose of prescribing
a fee in respect of an application under paragraph 1 as it applies for the purpose of prescribing a fee
in respect of an application for an authorisation under Part I of that Act.
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SCHEDULE 2 Regulation 6(4)

Technical requirements for analysis samples

1. The reference method adopted for determining the sulphur content of fuels sampled pursuant
to regulation 6(1) shall he defined by—

(a) ISO method 8754 (1992) and PrEN ISO 14596 for heavy fuel oil(12);
(b) EN method 24260 (1987), ISO 8754 (1992) and PrEN ISO 14596 for gas oil(13).

2. The arbitration method shall be PrEN ISO 14596.

3. The statistical interpretation of the verification of the sulphur content of the gas oils used shall
be carried out in accordance with ISO standard 4259 (1992)(14).

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Regulations)

These Regulations implement, in England and Wales, matters concerning heavy fuel oil (except
marine fuels) contained in Council Directive 1999/32/EC (OJ L 121, 11.5.1999, p.13 as amended
by Regulation (EC) No 1882/2003 of the European Parliament and of the Council (OJ L 284,
31.10.2003, p.1)) relating to a reduction in the sulphur content of certain liquid fuels and amending
Directive 93/12/EEC as amended by Directive 2005/33/EC (OJ L 191, 22.7.2005, p.59) of the
European Parliament and of the Council as regards the sulphur content of marine fuels.
Regulation 3 sets out those matters outside the scope of these Regulations.
Regulation 4 provides, subject to exceptions, that no person shall use any heavy fuel oil which has
a sulphur content exceeding 1 per cent by mass.
Regulation 5 provides that no person shall use gas oil with a sulphur content exceeding 0.2 percent
by mass and, on or after 1st January 2008, with a sulphur content exceeding 0.1 percent by mass.
Regulation 6 provides that the Secretary of State shall take all necessary measures to ensure that
sampling of heavy fuel oil and gas oil is carried out. The Secretary of State must also check that the
use of those fuels complies with the restrictions in regulations 4 and 5.
Regulation 7 provides that it is an offence to contravene the restrictions on heavy fuel oil and gas
oil in regulations 4 and 5.

(12) ISO method 8754 (1992) is described in the British Standard entitled, “Petroleum Products-Determination of Sulphur content-
Energy-dispersive X-ray fluorescence methods”, published under the numbers BS EN ISO 8754:1995 and ISO 8754:1992,
which came into effect on 31st July 1995. PrEN ISO 14596 is described in the British Standard entitled, “Petroleum Products-
Determination of Sulphur content-Wavelength-dispersive X-ray fluorescence spectrometry”, published under the numbers BS
EN ISO 14596:1998 and ISO 14596:1998, which came into effect on 15th December 1998.

(13) EN method 24260 (1987) is described in the British Standard entitled, “Petroleum Products and Hydrocarbons-Determination
of Sulphur Content-Wickbold combustion method”, published under the numbers BS EN 24260:1994 and ISO 4260:1987,
which came into effect on 30th September 1994.

(14) Described in the British Standard entitled, “Petroleum Products-Determination and Application of precision data in relation
to methods of test”, published under the numbers BS EN ISO 4259:1996 and ISO 4259:1992, which came into effect on
15th February 1996.
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Under regulation 8, the Sulphur Content of Liquid Fuels (England and Wales) Regulations 2000 (S.I
2000/1460) are revoked with a saving in respect of applications for permissions submitted under
those Regulations.
Schedule 1 provides for a local authority to grant permits to enable an operator of a combustion plant
(who would not otherwise require a permit to operate the plant) to be exempt from the restriction
on the use of heavy fuel oil in regulation 4.
Schedule 2 sets out technical requirements for the analysis of samples taken under regulation 6.
A full regulatory impact assessment has not been produced for this instrument as no impact on
the private or voluntary sector is foreseen. A transposition note is available from AEQ Division,
Department for Environment, Food and Rural Affairs, Zone 7/E14, Ashdown House, 123 Victoria
Street, London SW1E 6DE and at www.defra.gov.uk. Copies have been placed in the library of each
House of Parliament.
Copies of the British Standards publications referred to in these Regulations may be obtained from
any of the outlets operated by the British Standards Institution, or by post from the British Standards
Institution at Standards House, 389 Chiswick High Road, London W4 4AL. The Integrated Customs
Tariff of the United Kingdom, which sets out the CN codes used in the definitions of “gas oil” and
“heavy fuel oil”, are published by HMSO and available from HMSO Bookshops. The 1999 Annual
Book of ASTM Standards is available from the American Society for Testing and Materials, 100
Barr Harbor Drive, West Conshohocken, PA 19428, USA.
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