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STATUTORY INSTRUMENTS

2010 No. 2837

The National Assembly for Wales Referendum
(Assembly Act Provisions) (Referendum

Question, Date of Referendum Etc.) Order 2010

Referendum agents

18.—(1)  A permitted participant may, for any voting area, appoint an individual (who may be
the responsible person) to act as the permitted participant’s agent (“referendum agent”).

(2)  If a permitted participant appoints a referendum agent for a voting area, the responsible person
must give the counting officer for the area notification of the name and home or business address of—

(a) the permitted participant; and
(b) the referendum agent.

(3)  The notification must be given before noon on the 16th day before the date of the poll, and
rule 2 of the Referendum Rules applies for the purposes of calculating that period of time.

(4)  The notification must be in writing and signed by the responsible person.
(5)  The duties imposed on a responsible person by this paragraph may be discharged by any

person authorised in writing by the responsible person.
(6)  If a counting officer is notified under paragraph (2) that a permitted participant has appointed

a referendum agent, the counting officer must as soon as practicable give public notice of—
(a) the name and address of the referendum agent; and
(b) the name of the permitted participant.

(7)  If—
(a) a permitted participant revokes the appointment of a referendum agent or a referendum

agent dies; and
(b) the referendum agent has notified the counting officer of the appointment of a polling or

counting agent under rule 17 of the Referendum Rules,
the permitted participant must as soon as possible appoint another referendum agent under this
article.

(8)  That notification must be made as soon as possible after the appointment of the new
referendum agent (rather than in accordance with paragraph (3)).


