
 

 

S T A T U T O R Y  I N S T R U M E N T S  

2011 No. 1523 

DEFENCE 

The Armed Forces (Terms of Service) (Amendment) 
Regulations 2011 

Made - - - - 17th June 2011 

Laid before Parliament 21st June 2011 

Coming into force - - 12th July 2011 

The Defence Council, in exercise of the powers conferred by sections 328(5) and 329 of the 
Armed Forces Act 2006(a), make the following Regulations: 

Citation and commencement 

1. These Regulations may be cited as the Armed Forces (Terms of Service) (Amendment) 
Regulations 2011, and will come into force on 12th July 2011. 

Interpretation 

2. In these Regulations— 
“the Army Regulations” means the Army Terms of Service Regulations 2007(b); 
“the RAF Regulations” means the Royal Air Force Terms of Service Regulations 2007(c); 
“the RM Regulations” means the Royal Marines Terms of Service Regulations 2006(d); 
“the RN Regulations” means the Royal Navy Terms of Service Regulations 2006(e). 

The RN Regulations 

3. For regulation 4 of the RN Regulations substitute— 

“4 Right to transfer to the reserve 
(1) Subject to regulation 5, a person (“A”) who is serving in the Royal Navy will have a 

right to be transferred to the reserve if— 
(a) A is serving for a term of 4 years or more in the Royal Navy; 

                                                                                                                                            
(a) 2006 c. 52. 
(b) S.I. 2007/3382. These Regulations are amended by the Army Terms of Service (Amendment etc.) Regulations 2008, S.I. 

2008/1849 and by the Armed Forces (Terms of Service) (Amendment) (No. 2) Regulations 2009, S.I. 2009/1089. 
(c) S.I. 2007/650. These Regulations are amended by the Armed Forces (Terms of Service) (Amendment) (No .2) Regulations 

2009, S.I. 2009/1089. 
(d) S.I. 2006/2917. These Regulations are amended by the Armed Forces (Terms of Service) (Amendment) (No. 2) Regulations 

2009, S.I. 2009/1089. 
(e) S.I. 2006/2918. These Regulations are amended by the Armed Forces (Terms of Service) (Amendment) (No. 2) Regulations 

2009, S.I. 2009/1089. 



 

 2

(b) A notifies their commanding officer in writing of their desire to be transferred to 
the reserve; and 

(c) the written notification (referred to in sub-paragraph (b)) is given more than 2 
years and 6 months after A completed initial training. 

(2) Subject to paragraphs (3) and (4), where paragraph (1) applies, A will be transferred 
to the reserve at the expiry of a 12 month period beginning with the notification date. 

(3) The 12 month period (referred to in paragraph (2)) may be reduced if, within 1 month 
of the notification date, the competent naval authority informs A in writing of the date on 
which the transfer will take place. 

(4) The 12 month period (referred to in paragraph (2)) may not be reduced to a period of 
less than 6 months from the notification date. 

(5) In this regulation “the notification date” means the date on which A notifies the 
commanding officer in writing of their desire to be transferred to the reserve.” 

4. After regulation 4 of the RN Regulations insert— 

“4A Transfer to the reserve with consent 

In addition to the right conferred by regulation 4, a person serving in the Royal Navy whose 
application to their commanding officer for transfer to the reserve is approved by the 
competent naval authority, will be transferred to the reserve.” 

5. After regulation 7 of the RN Regulations insert— 

“7A Right of those under 18 years to determine service 
(1) A person (“A”) who enlists in the Royal Navy will have the right to determine their 

service if— 
(a) before A’s 18th birthday, A gives notice in writing to their commanding officer of 

their desire to determine their service; and 
(b) A does not have a right to determine their service under regulation 7. 

(2) Subject to paragraphs (3), (4) and (5), where A has the right conferred by paragraph 
(1), A will be entitled to be discharged at the expiry of a 3 month period, beginning with the 
date on which A gives their written notice to the commanding officer. 

(3) The 3 month period referred to in paragraph (2) may be reduced to a period, the 
duration of which is agreed between A and the commanding officer. 

(4) A’s entitlement to discharge will be postponed until A is released from service 
detention where A is serving a sentence of service detention— 

(a) where paragraph (2) applies, at the expiry of the 3 month period; or 
(b) where paragraph (3) applies, at the expiry of the reduced period. 

(5) A’s entitlement to be discharged at the end of the period set out in paragraphs (2), (3) 
or (4) (whichever is appropriate) will be extinguished if, before A is discharged, A rescinds 
their written notice to the commanding officer. 

(6) Nothing in paragraph (5) prevents A from giving a further notice for the purposes of 
paragraph (1) to the commanding officer.” 

The RM Regulations 

6. For regulation 4 of the RM Regulations substitute— 

“4 Right to transfer to the reserve 
(1) Subject to regulation 5, a person (“A”) who is serving in the Royal Marines will have 

a right to be transferred to the reserve if— 
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(a) A is serving for a term of 4 years or more in the Royal Marines; 
(b) A notifies their commanding officer in writing of their desire to be transferred to 

the reserve; and 
(c) the written notification (referred to in sub-paragraph (b)) is given more than 2 

years and 6 months after A completed initial training. 
(2) Subject to paragraphs (3) and (4), where paragraph (1) applies, A will be transferred 

to the reserve at the expiry of a 12 month period, beginning with the notification date. 
(3) The 12 month period (referred to in paragraph (2)) may be reduced, if within 1 month 

of the notification date, the competent authority informs A in writing of the date on which 
the transfer will take place. 

(4) The 12 month period (referred to in paragraph (2)) may not be reduced to a period of 
less than 6 months from the notification date. 

(5) In this regulation “the notification date” means the date on which A notifies the 
commanding officer in writing of their desire to be transferred to the reserve.” 

7. After regulation 4 of the RM Regulations insert— 

“4A Transfer to the reserve with consent 

In addition to the right conferred by regulation 4, a person serving in the Royal Marines 
whose application to their commanding officer for transfer to the reserve is approved by the 
competent authority, will be transferred to the reserve”. 

8. After regulation 7 of the RM Regulations insert— 

“7A Right of those under 18 years to determine service 
(1) A person (“A”) who enlists in the Royal Marines will have the right to determine their 

service if — 
(a) before A’s 18th birthday, A gives notice in writing to their commanding officer of 

their desire to determine their service; and 
(b) A does not have a right to determine their service under regulation 7. 

(2) Subject to paragraphs (3), (4) and (5), where A has the right conferred by paragraph 
(1), A will be entitled to be discharged at the expiry of a 3 month period, beginning with the 
date on which A gives their written notice to the commanding officer. 

(3) The 3 month period referred to in paragraph (2) may be reduced to a period, the 
duration of which is agreed between A and the commanding officer. 

(4) A’s entitlement to discharge will be postponed until A is released from service 
detention where A is serving a sentence of service detention— 

(a) where paragraph (2) applies, at the expiry of the 3 month period; or 
(b) where paragraph (3) applies, at the expiry of the reduced period. 

(5) A’s entitlement to be discharged at the end of the period set out in paragraphs (2), (3) 
or (4) (whichever is appropriate) will be extinguished if, before A is discharged, A rescinds 
their written notice to the commanding officer. 

(6) Nothing in paragraph (5) prevents A from giving a further notice for the purposes of 
paragraph (1) to the commanding officer.” 

The Army Regulations 

9. After regulation 9 of the Army Regulations insert— 
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“9A Right of those under 18 years to determine service 
(1) A person (“A”) who enlists in the regular army will have the right to determine their 

service if — 
(a) before A’s 18th birthday, A gives notice in writing to their commanding officer of 

their desire to determine their service; and 
(b) A does not have a right to determine their service under regulation 9. 

(2) Subject to paragraphs (3), (4) and (5), where A has the right conferred by paragraph 
(1), A will be entitled to be discharged at the expiry of a 3 month period, beginning with the 
date on which A gives their written notice to the commanding officer. 

(3) The 3 month period referred to in paragraph (2) may be reduced to a period, the 
duration of which is agreed between A and the commanding officer. 

(4) A’s entitlement to discharge will be postponed until A is released from service 
detention where A is serving a sentence of service detention— 

(a) where paragraph (2) applies, at the expiry of the 3 month period; or 
(b) where paragraph (3) applies, at the expiry of the reduced period. 

(5) A’s entitlement to be discharged at the end of the period set out in paragraphs (2), (3) 
or (4) (whichever is appropriate) will be extinguished if, before A is discharged, A rescinds 
their written notice to the commanding officer. 

(6) Nothing in paragraph (5) prevents A from giving a further notice for the purposes of 
paragraph (1) to the commanding officer.” 

10.—(1) Regulation 11 of the Army Regulations (right to transfer to the reserve) is amended 
as follows. 
(2) In paragraph (3) omit the words “not less than 12 months before the date when he is to be 

transferred to the reserve”. 
(3) After paragraph (3) insert— 

“(3A) Subject to paragraph (3B) where the person exercises the right conferred under this 
regulation, their transfer to the reserve will occur on or after the expiry of a 12 month 
period beginning with the notification date. 

(3B) The 12 month period, referred to in paragraph (3B) may be reduced to a period of 6 
months or more if within 1 month of the notification date, the competent military authority 
notifies the person in writing of the date on which they are to be transferred to the reserve. 

(3C) In this regulation, the “notification date” means the date on which the person gives 
to their commanding officer the written notice referred to in paragraph (3)”. 

The RAF Regulations 

11. After regulation 8 of the RAF Regulations insert— 

“8A Right of those under 18 years to determine service 
(1) A person (“A”) in air force service, will have the right to determine their service if— 

(a) before A’s 18th birthday, A gives notice in writing to their commanding officer of 
their desire to determine their service; and 

(b) A does not have a right to determine their service under regulation 8. 
(2) Subject to paragraphs (3), (4) and (5), where A has the right conferred by paragraph 

(1), A will be entitled to be discharged at the expiry of a 3 month period, beginning with the 
date on which A gives their written notice to the commanding officer. 

(3) The 3 month period referred to in paragraph (2) may be reduced to a period, the 
duration of which is agreed between A and the commanding officer. 
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(4) A’s entitlement to discharge will be postponed until A is released from service 
detention where A is serving a sentence service detention— 

(a) where paragraph (2) applies, at the expiry of the 3 month period; or 
(b) where paragraph (3) applies, at the expiry of the reduced period. 

(5) A’s entitlement to be discharged at the end of the period set out in paragraphs (2), (3) 
or (4) (whichever is appropriate) will be extinguished if, before A is discharged, A rescinds 
their written notice to the commanding officer. 

(6) Nothing in paragraph (5) prevents A from giving a further notice for the purposes of 
paragraph (1) to the commanding officer.” 

Transitional provisions 

12. For the purposes of regulations 13 to 15, “commencement” means the date on which these 
Regulations come into force. 

The RN Regulations 

13. Regulation 4 of the RN Regulations will apply without the amendment made by these 
Regulations where before commencement a person has given written notice (under regulation 4 
of the RN Regulations) of their desire to be transferred to the reserve. 

The RM Regulations 

14. Regulation 4 of the RM Regulations will apply without the amendment made by these 
Regulations where before commencement a person has given written notice (under regulation 4 
of the RM Regulations) of their desire to be transferred to the reserve. 

The Army Regulations 

15. Regulation 11 of the Army Regulations will apply without the amendment made by these 
Regulations where before commencement a person has exercised their right to be transferred to 
the reserve (under regulation 11 of the Army Regulations) by giving notice in writing to the 
commanding officer. 

 
 
 
 Andrew Robathan 
 Member of the Defence Council 
16th June 2011 Ministry of Defence 
 Ursula Brennan 
 Member of the Defence Council 
17th June 2011 Ministry of Defence 
 

EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

These Regulations amend the Terms of Service Regulations for the Royal Navy, Royal Marines, 
the regular army and the Royal Air Force. 

Regulations 3 and 6 replace the regulations governing the right of Royal Navy and Royal Marine 
personnel, who are serving for a period of 4 years or more, to transfer to the reserve. The 
amendments ensure that a person who possesses this right will be transferred to the reserve 12 
months after they notify their commanding officer of their desire to transfer. In some 
circumstances this 12 month period may be reduced by as much as 6 months but the 12 month 
period may not be reduced unless, within 1 month of notifying the commanding officer, the person 
is informed by a relevant competent authority of the date of transfer. 
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Regulation 10 amends the regulation governing the right of army personnel, who have served for a 
period of at least 4 years, to transfer to the reserve. The amendment broadly achieves the same 
effect for the army as the amendments referred to in the paragraph above. Under the army 
arrangements, the person will transfer to the reserve 12 months or more after notifying their 
commanding officer of their desire to transfer. The circumstances in which the 12 month period 
may be reduced are the same as for the Royal Navy or the Royal Marines. 

Regulations 4 and 7 enable Royal Navy and Royal Marine personnel to transfer to the reserve, at 
any time with agreement, if their application to transfer is approved by a relevant competent 
authority. This mirrors existing provisions in the Terms of Service Regulations for the Army and 
the Royal Air Force. 

Regulations 5, 8, 9 and 11 insert new regulations into the Terms of Service Regulations for each 
Service. The new regulations enable a person, under the age of 18 years, to leave the Armed 
Forces as of right. The regulations ensure that a person (who cannot leave using the right 
conferred on recruits) will be discharged 3 months after giving notice to their commanding officer. 
This 3 month period may be reduced but only if the person and their commanding officer agree on 
the duration of a new (reduced) period. The date of discharge may be postponed if the person is 
serving a sentence of service detention on the date the discharge would otherwise occur. A person 
who gives notice to the commanding officer may rescind the notice at any time. There is no limit 
on the number of times a person may give notice to the commanding officer before reaching the 
age of 18. In limited circumstances, a person above the age of 18 may be discharged however, this 
will only occur if, (because of the notice period) the discharge date falls after the person’s 18th 
birthday. 

Regulations 12 to 15 sets out transitional provisions. 
____________________________________________________________________________________________________________ 
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