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STATUTORY INSTRUMENTS

2011 No. 582

The Arrangements for Placement of Children by Voluntary
Organisations and Others (England) Regulations 2011

PART 1

General

Interpretation

2.—(1) In these Regulations—
“the 1989 Act” means the Children Act 1989;
“the 2000 Act” means the Care Standards Act 2000(1);

“foster parent” means a person with whom a child is placed, or may be placed, under these
Regulations by a voluntary organisation under section 59(1)(a) of the 1989 Act;

“fostering agency” has the meaning given in section 4(4) of the 2000 Act(2);
“fostering service provider” means—

(a) a fostering agency, or

(b) inrelation to a local authority fostering service, a local authority;

“placement” means the provision of accommodation for a child who is not looked after(3) by
a local authority—

(a) by avoluntary organisation(4) by any of the means specified in section 59(1)(a), (aa)(5)
or (f) of the 1989 Act (provision of accommodation by voluntary organisations), and

(b) in a private children’s home (6)(otherwise than by, or on behalf of, a local authority(7),
or voluntary organisation),

and references to “place” or “placed” are to be construed accordingly;

“placement plan” has the meaning given in regulation 4(1);
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That is, (a) an undertaking which consists of or includes discharging functions of local authorities in connection with the
placing of children with foster parents, or (b) a voluntary organisation which places children with foster parents under
section 59(1) of the 1989 Act.

For the meaning of a child who is “looked after” see section 22(1) of the 1989 Act, as amended by paragraph 19 of Schedule 5
to, the Local Government Act 2000(c.22), section 2 of the Children (Leaving Care) Act 2000 (c.35) and section 116(2) of
the Adoption and Children Act 2002 (c.38).

“Voluntary organisation” is defined in section 105(1) of the 1989 Act as “a body (other than a public or local authority) whose
activities are not carried on for profit”.

Paragraph (aa) was substituted by paragraph 14(1) and (8)(a) of Schedule 4 to the Care Standards Act 2000 (“the 2000 Act”)
and subsequently amended by paragraph 2(1) and (2) of Schedule 1 to the 2008 Act.

“Private children’s home” is defined in section 105(1) of the 1989 Act as “a children’s home in respect of which a person is
registered under Part 2 of the Care Standards Act 2000 which is not a community home or a voluntary home”.

“Local authority” is defined in section 105(1) of the 1989 Act as, in relation to England, “the council of a county, a metropolitan
district, a London Borough or the Common Council of the City of London”. Any reference in the 1989 Act to a “local
authority” is to be construed as including a reference to the Council of the Isles of Scilly: see the Isles of Scilly (Children
Act 1989) Order 2010, S.1. 2010/1116, article 2.
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“Primary Care Trust” means a Primary Care Trust continued or established in accordance with
section 18 of the National Health Service Act 2006(8);

“responsible authority” means—

(a) in relation to a placement by a voluntary organisation of a child, the voluntary
organisation which place the child, and

(b) in relation to a placement in a private children’s home of a child who is neither looked
after by a local authority nor accommodated in such a home by a voluntary organisation,
the person carrying on the home.

(2) In these Regulations any reference to any document or other record includes any such
document or record that is kept or provided in a readily accessible form and includes copies or
original documents and electronic methods of recording information.

(8) 2006 c.41.
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