
Status:  This is the original version (as it was originally made). This
item of legislation is currently only available in its original format.

STATUTORY INSTRUMENTS

2014 No. 3248

The Mines Regulations 2014

PART 1
INTERPRETATION AND GENERAL

Application of these Regulations

4.—(1)  Subject to paragraphs (2), (5) and (6), and except where a contrary intention appears,
these Regulations apply to all mines.

(2)  Subject to regulation 69 (plans of abandoned mines), these Regulations do not apply to
abandoned mines.

(3)  These Regulations apply to a tip if—
(a) the tip is on premises which are deemed to form part of a mine under regulation 3; or
(b) the tip is not on such premises but the mine with which it is associated has not

been abandoned and the premises on which the tip is situated continue to be occupied
exclusively by the owner of that mine.

(4)  If a tip is not, apart from this regulation, deemed to form part of a mine under regulation 3
by reason only that part, but not the whole, of the premises on which the tip is situated is occupied
exclusively by the owner of the mine, the tip is deemed to be one to which these Regulations apply
and the premises on which it is situated are deemed to form part of the mine with which it is
associated.

(5)  The Executive may by direction in writing given to the mine operator and owner direct that,
as from such day as may be specified in the direction, a tip or part of a tip is, for the purposes of
paragraph (4), one to which these Regulations no longer apply.

(6)  If the whole or any part of a tip which, apart from this paragraph, would be a tip to which these
Regulations apply is appropriated to some use which, in the opinion of the Executive, is inconsistent
with the resumption of tipping operations on the tip, or on a particular part of it, the Executive may
direct in writing that, as from the day specified in the direction, the whole or part or any part of the
tip that is specified in the direction ceases to be a tip to which these Regulations apply.

(7)  Where a direction is made under paragraph (5) or (6), the premises on which the tip (or part
of the tip) is situated cease to be part of the mine with which the tip is associated.

(8)  Part 8 of these Regulations applies to a tip on premises which are occupied exclusively by
the owner of an abandoned mine and which are used for depositing refuse from another mine as if
the person who is in control of the tip were the mine operator.


