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The Secretary of State, in exercise of the powers conferred by sections 26B(2) and 93 of the 

Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990(a), makes the following 

Regulations: 

Citation, commencement and application 

1.—(1) These Regulations may be cited as the Planning (Listed Buildings and Conservation 

Areas) (Heritage Partnership Agreements) Regulations 2014 and come into force on 6th April 

2014. 

(2) These Regulations apply in relation to England only. 

Interpretation 

2.—(1) In these Regulations— 

“the Act” means the Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990; 

“listed building heritage partnership agreement” means a heritage partnership agreement 

which grants listed building consent as provided for by section 26A(3) of the Act(b); and 

“local planning authority” means a relevant local planning authority as defined in section 

26A(9) of the Act. 

(2) In these Regulations and in relation to the use of electronic communications for any purpose 

of these Regulations which is capable of being carried out electronically— 

(a) the expression “address” includes any number or address used for the purpose of such 

communications; 

(b) a reference to a document or a copy of a document includes a version of that document or 

copy in electronic form; and 

                                                                                                                                            
(a) 1990 c.9. Section 26B was inserted by section 60(2) of the Enterprise and Regulatory Reform Act 2013 (c.24). Subsection 

6A of section 93 was inserted by section 118(1) of, and paragraph 26 of Schedule 6 to, the Planning and Compulsory 
Purchase Act 2004 (c. 5). 

(b) Section 26A(3) of the Act provides for a heritage partnership agreement to contain provision granting listed building 
consent under section 8(1) of the Act in respect of specified works for the alteration or extension of the listed building to 
which the agreement relates, and specifying any conditions to which the consent is subject. 
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(c) “electronic communication” has the meaning given in section 15(1) of the Electronic 

Communications Act 2000 (general interpretation)(a). 

(3) Paragraphs (4) to (6) apply where an electronic communication is used by a person for the 

purpose of fulfilling any requirement in these Regulations to give or send any notice or other 

document to any other person (“the recipient”). 

(4) The requirement is not taken to be fulfilled unless the notice or document transmitted by the 

electronic communication is— 

(a) capable of being accessed by the recipient; 

(b) legible in all material respects; and 

(c) sufficiently permanent to be used for subsequent reference. 

(5) In paragraph (4), “legible in all material respects” means that the information contained in 

the notice or document is available to the recipient to no lesser extent than it would be if sent or 

given by means of a document in printed form. 

(6) Where the electronic communication is received by the recipient outside the recipient’s 

business hours, it is taken to have been received on the next working day; and for this purpose 

“working day” means a day which is not a Saturday, Sunday, Bank Holiday or other public 

holiday. 

Preparation of a statement of reasons 

3. Where a local planning authority propose to make a listed building heritage partnership 

agreement they must prepare a statement of their reasons for proposing to grant listed building 

consent, containing— 

(a) an assessment of the likely effect of the proposed works on the special architectural or 

historic interest of the listed building to which the agreement would relate; 

(b) a reasoned justification for the proposed works; and 

(c) details of any conditions to which the proposed consent would be subject. 

Consultation on listed building heritage partnership agreements 

4.—(1) The local planning authority must consult the Commission before making a listed 

building heritage partnership agreement in respect of— 

(a) any building of special architectural or historic interest which, when last notified to the 

authority, was classified as a Grade I or II* listed building; or 

(b) any listed building owned by the local planning authority. 

(2) In consulting in accordance with paragraph (1) the local planning authority must— 

(a) send a copy of the notice in the form set out in the Schedule (or in a form substantially to 

the like effect), all plans and other documents detailing the proposed works and the 

statement of reasons (prepared in accordance with regulation 3) to the Commission; 

(b) specify a consultation period of not less than 28 days; and 

(c) take into account any representations from the Commission received during that period in 

considering whether to make the listed building heritage partnership agreement (with or 

without modifications). 

Publicity for listed building heritage partnership agreements 

5.—(1) Where a local planning authority propose to make a listed building heritage partnership 

agreement they must— 

                                                                                                                                            
(a) 2000 c.7. Section 15(1) was amended by paragraph 158 of Schedule 17 to the Communications Act 2003 (c.21). 
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(a) make the following documents available for inspection by the public at a place in the 

locality in which the building is situated and at all reasonable hours for a period of not less 

than 28 days— 

(i) extracts from the draft heritage partnership agreement which relate to the proposed 

works, 

(ii) the statement of reasons (prepared in accordance with regulation 3), and 

(iii) all other plans and documents detailing the proposed works; 

(b) publish on their website for not less than 28 days— 

(i) the address or location of the listed building to which the draft agreement relates, a 

description of the nature of the proposed works and the statement of reasons, 

(ii) a statement that the documents specified in sub paragraph (a) are available for 

inspection and the place where and times when they can be inspected, 

(iii) the date by which representations about the proposed works must be received, which 

must be not less than 28 days after the date of first publication on the website, and 

(iv) details of how representations may be made about the proposed works; 

(c) display a notice in the appropriate form set out in the Schedule (or in a form substantially 

to the like effect) on or near the listed building to which the proposed agreement relates 

for not less than 28 days (subject to paragraph (4)); and 

(d) serve a copy of that notice on every person not a party to the proposed agreement whom 

the authority knows to be an owner(a) of that building or a part of the building and whose 

name and address are known to the authority. 

(2) A listed building heritage partnership agreement must not be made by the local planning 

authority before the expiry of the latest period referred to in paragraph (1) and, if applicable, 

regulation 4(2)(b). 

(3) A local planning authority must take into account any representations received during any 

period specified in paragraph (1) in considering whether to make the listed building heritage 

partnership agreement (with or without modifications). 

(4) Where the notice referred to in paragraph (1)(c) is, without any fault or intention of the 

authority, removed, obscured or defaced before the period referred to in that paragraph has 

elapsed, the authority is treated as having complied with the requirements of that paragraph if they 

have taken reasonable steps for the protection of the notice, and, if necessary, its replacement. 

Requirement to notify the Commission of listed building heritage partnership agreements 

made 

6. Where a listed building heritage partnership agreement is made by a local planning authority, 

that authority must submit a copy of the agreement to the Commission as soon after the agreement 

is made as is reasonably practicable. 

Application and modification of the Act 

7.—(1) Subject to the modifications specified in this regulation, the following provisions of the 

Act apply for the purposes of listed building heritage partnership agreements. 

(2) The provisions of the Act are— 

(a) sections 12, 16(1) and (2), 17(1) and (2), 26 and 28; and 

(b) sections 30, 31, 62 and 63 and Parts 3 and 4, as they apply for the purposes of any of the 

provisions specified in sub-paragraph (a). 

(3) For the purposes of listed building heritage partnership agreements, the provisions of the Act 

specified in paragraph (2) apply as if— 

                                                                                                                                            
(a) Section 26A(9) of the Act defines “owner” in relation to a listed building or part of such a building.  
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(a) references to an application for listed building consent include a proposed listed building 

heritage partnership agreement; and 

(b) references to listed building consent include a listed building heritage partnership 

agreement. 

(4) In section 16 (decision on application) disregard the reference to “the local planning 

authority” in subsection (1). 

(5) Section 26 (revocation and modification of listed building consent by the Secretary of State) 

is modified as follows— 

(a) disregard references to “modifying” in subsection (1) and “modify” and “modification” in 

subsection (7); and 

(b) disregard the reference to “under section 23” in subsection (1). 

(6) Section 28 (compensation where listed building consent revoked or modified) applies where 

listed building consent that was granted under a heritage partnership agreement is revoked or 

modified— 

(a) by an order under section 26; or 

(b) under the provisions of the agreement, unless— 

(i) all parties to the agreement consent to the revocation or modification, and 

(ii) all other persons who in the authority’s opinion will be affected by the revocation or 

modification consent to the revocation or modification. 

(7) In subsection (2) of section 28— 

(a) the “prescribed time” means 6 months from the date on which the listed building consent 

that was granted under a heritage partnership agreement was revoked or modified; and 

(b) the “prescribed manner” means a claim made in writing and served on that authority by 

delivering it at the offices of the authority, or by sending it so addressed by pre-paid post. 

 

 

 Maria Miller 

10th March 2014 Secretary of State for Culture, Media and Sport 
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 SCHEDULE Regulation 5(1)(c) 

NOTICE OF PROPOSAL TO MAKE A LISTED BUILDING 

HERITAGE PARTNERSHIP AGREEMENT  
(to be displayed on or near the building to which the proposed agreement relates and 

to be served on an owner* not a party to the proposed agreement) 

 
Proposed works at (a) ……………………………………………………………………….. 

Notice is given that (b) 

……………………………………………………………………………….. proposes to make a  

heritage partnership agreement granting listed building consent to 

(c) ……………………………………………………………………… 

 

Extracts from the draft heritage partnership agreement which relate to the proposed works, the 

statement of the Council’s reasons for proposing to grant listed building consent and all other 

plans and documents detailing the proposed works are available for inspection 

at…………………………………………….(d). A description of the nature of the proposed works 

and the statement of reasons are published on the Council’s website at 

………………………………………………….(e) 

 

Any person who wishes to make representations about the proposed works should write to the 

Council at (f) 

……………………………………………………………………………………………… 

by ……………………….(g) 

 

* “owner” means a person having a freehold interest or a leasehold interest the unexpired term of 

which is not less than 7 years. 

 

Signed………………………………………......(Council’s authorised officer) 

On behalf of …………………………….............Council 

Date …………………………………………...... 

 

Statement of owners’ rights 

The grant of listed building consent by a heritage partnership agreement does not affect owners’ 

rights to retain or dispose of their property, unless there is some provision to the contrary in an 

agreement or in a lease. 

 

 

Insert: 

(a) the address or location of the listed building to which the draft agreement relates 

(b) name of local planning authority 

(c) description of the proposed works for which listed building consent would be granted by the 

agreement 

(d) address of the Council 

(e) website address where the documents are published 

(f) address of the Council 

(g) date giving a period of not less than 28 days beginning with the date of service 
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EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

Section 26A of the Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990 (“the Act”) 

provides that a local planning authority may make a heritage partnership agreement with any 

owner of a listed building situated in England. Section 26A and associated provisions of the Act 

were inserted by the Enterprise and Regulatory Reform Act 2013. 

These Regulations set out the procedures for heritage partnership agreements which contain 

provision granting listed building consent under section 8(1) of the Act in respect of specified 

works for the alteration or extension (but not demolition) of the listed building to which the 

agreement relates. In particular, the Regulations require a local planning authority to publicise its 

intention to make a heritage partnership agreement granting listed building consent and consult 

English Heritage in certain circumstances. 

Regulation 7 applies (with some modifications) specified sections of the Act to make listed 

building heritage partnership agreements work more effectively. This includes applying section 26 

of the Act which provides for the Secretary of State to revoke listed building consent and section 

28 of the Act which makes provision for compensation where listed building consent is revoked or 

modified. 

An impact assessment has not been prepared for this instrument, as impacts were considered as 

part of the impact assessment for the Enterprise and Regulatory Reform Act 2013.This can be 

found at http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2013/24/impacts/2013/1065. 
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