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SCHEDULE 2

Permitted development rights

PART 1
Development within the curtilage of a dwellinghouse

[F1Class AA - enlargement of a dwellinghouse by construction of additional storeys

Textual Amendments
F1 Sch. 2 Pt. 1 Class AA inserted (31.8.2020 at 9.00 a.m.) by The Town and Country Planning (General

Permitted Development) (England) (Amendment) (No. 2) Order 2020 (S.I. 2020/755), arts. 1, 3(2)

Interpretation of Class AA

AA4.—(1)  For the purposes of Class AA—
“defence asset” means a site identified on a safeguarding map provided to the local planning
authority for the purposes of a direction made by the Secretary of State in exercise of the powers
conferred by article 31(1) of the Procedure Order or any previous powers to the like effect;
“detached”, in relation to a dwellinghouse, means that the dwellinghouse does not—
(a) share a party wall with another building; or
(b) have a main wall adjoining the main wall of another building;
“principal part”, in relation to a dwellinghouse, means the main part of the dwellinghouse
excluding any front, side or rear extension of a lower height, whether this forms part of the
original dwellinghouse or is a subsequent addition;
“semi-detached”, in relation to a dwellinghouse, means that the dwellinghouse is neither
detached nor a terrace house;
“technical sites” has the same meaning as in the Town and Country Planning (Safeguarded
Aerodromes, Technical Sites and Military Explosives Storage Areas) Direction 2002;
“terrace house” means a dwellinghouse situated in a row of three or more buildings, where—
(a) it shares a party wall with, or has a main wall adjoining the main wall of, the building

on either side; or
(b) if it is at the end of a row, it shares a party wall with, or has a main wall adjoining the

main wall of, a building which fulfils the requirements of paragraph a.
(2)  In Class AA references to a “storey” do not include—

(a) any storey below ground level; or
(b) any accommodation within the roof of a dwellinghouse, whether comprising part of the

original dwellinghouse or created by a subsequent addition or alteration,
and accordingly, references to an “additional storey” include a storey constructed in reliance
on the permission granted by Class AA which replaces accommodation within the roof of the
existing dwellinghouse.]

1

http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2020/755
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2020/755
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2020/755/article/1
http://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2020/755/article/3/2


Status: 
Point in time view as at 31/08/2020.

Changes to legislation: 
There are currently no known outstanding effects for the The Town and Country Planning
(General Permitted Development) (England) Order 2015, Paragraph AA4.


