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The Apprenticeships (Miscellaneous Provisions) Regulations 

2017 

Made - - - - 19th December 2017 

Laid before Parliament 21st December 2017 

Coming into force in accordance with regulation 1(2) and (3) 

The Secretary of State for Education makes the following Regulations in exercise of the powers 

conferred by sections A1(2), (3)(c), (4) and (5), A2B(4), A9(1), (5)(d) and (6) and 262(3) of the 

Apprenticeships, Skills, Children and Learning Act 2009(a). 

PART 1 

PRELIMINARY 

Citation, commencement and application 

1.—(1) These Regulations may be cited as the Apprenticeships (Miscellaneous Provisions) 

Regulations 2017. 

(2) Subject to paragraph (3), these Regulations come into force on 15th January 2018. 

(3) Regulation 8 comes into force on 31st March 2018. 

(4) These Regulations apply only in relation to England. 

PART 2 

APPROVED ENGLISH APPRENTICESHIPS 

Interpretation of Part 2 

2. In this Part— 

“the Act” means the Apprenticeships, Skills, Children and Learning Act 2009; 

                                                                                                                                            
(a) 2009 c. 22. Section A1 was moved to a new heading entitled “Introductory” by paragraph 3 of Schedule 4 to the Enterprise 

Act 2016 (c.12) (“the 2016 Act”). Section A2B(4) was inserted by paragraph 14(4) of Schedule 1 to the Technical and 
Further Education Act 2017 (c.19). Section A9 was inserted by section 24(1) of the 2016 Act. See section 264(1) for the 
meanings of “prescribed” and “regulations”. 
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“employer” means the person by whom the apprentice is employed under an approved English 

apprenticeship agreement; 

“final day” means the final day of the practical period; 

“off-the-job training” has the meaning given in regulation 3(3); 

“practical period” means the period for which the apprentice is expected to work and receive 

training under an approved English apprenticeship agreement; 

“revised final day” means the final day, as revised by agreement between the apprentice and 

the employer which takes into account— 

(a) all breaks in the practical period (if any); and 

(b) any change in the basis on which the apprentice received work and training under the 

approved English apprenticeship agreement; 

Off-the-job training 

3.—(1) It is a condition of an approved English apprenticeship for the purposes of section A1(2) 

of the Act that the apprentice is to receive off-the-job training. 

(2) Each approved English apprenticeship agreement must specify the amount of time the 

apprentice is to receive off-the-job training during the period of the agreement. 

(3) For the purposes of paragraphs (1) and (2)— 

“off-the-job training” means training which is not on-the-job training and is received by the 

apprentice, during the apprentice’s normal working hours, for the purpose of achieving the 

approved apprenticeship standard to which the agreement or arrangement relates; 

“on-the-job training” means training which is received by the apprentice during the 

apprentice’s normal working hours for the sole purpose of enabling the apprentice to perform 

the work to which the agreement or arrangement relates. 

(4) For the purposes of paragraph (3), “normal working hours” means the period when the 

apprentice is required or, as the case may be, expected, under the agreement or arrangement, to 

work or to receive training. 

Practical period 

4.—(1) Each approved English apprenticeship agreement must specify the practical period. 

(2) When agreeing the practical period, the employer must take into account— 

(a) the apprentice’s knowledge and skills; 

(b) whether the work and training is to be undertaken by the apprentice on a full-time or part-

time basis; and 

(c) the approved standard to which the agreement relates(a). 

Duration of practical period 

5.—(1) Except where paragraph (2) applies, the practical period must not be less than 12 

months. 

(2) This paragraph applies where all of the following conditions are met— 

(a) the apprentice was working for an employer and receiving training, under an approved 

English apprenticeship agreement (“the old agreement”); 

(b) the old agreement was terminated before the final day or the revised final day because the 

apprentice was dismissed by reason of redundancy; 

                                                                                                                                            
(a) See section A1(7) of the Act as amended by paragraph 9 of Schedule 1 to the Technical and Further Education Act 2017 

(c.19). 
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(c) the old agreement was terminated less than 12 months before the final day or the revised 

final day; 

(d) the apprentice starts work, or starts receiving training, under another approved English 

apprenticeship agreement (“the new agreement”); 

(e) the new agreement is for the apprentice to perform work and receive training so as to 

achieve the same approved standard as the approved standard to which the old agreement 

related. 

(3) Where paragraph (2) applies, the new agreement may specify that the final day for that 

agreement is to be the final day or the revised final day of the old agreement. 

Alternative English apprenticeships 

6.—(1) For the purposes of section A1(4) of the Act, an alternative English apprenticeship is an 

arrangement under which a person to whom paragraph (5) or (6) applies works in order to achieve 

an approved standard. 

(2) Work under paragraph (1) may be— 

(a) for an employer; 

(b) otherwise than for an employer; or 

(c) otherwise than for reward. 

(3) The arrangement in paragraph (1) must specify the amount of time the person is to receive 

off-the-job training during the period of the arrangement. 

(4) The arrangement in paragraph (1) terminates on the date specified in the arrangement. 

(5) This paragraph applies to a person where— 

(a) the person was working for an employer and receiving training, under an approved 

English apprenticeship agreement; 

(b) that agreement was terminated before the final day or the revised final day because the 

person was dismissed by reason of redundancy; and 

(c) that agreement was terminated less than six months before the final day or the revised 

final day. 

(6) This paragraph applies to a person who is working and receiving training to achieve an 

approved standard under an arrangement where the person is holding office— 

(a) as a minister or a trainee minister of a religious denomination; or 

(b) as a constable of a police force in England. 

(7) For the purposes of paragraph (1), the arrangement in paragraph (6) must specify a period of 

not less than 12 months during which the person is expected to work and receive training under 

the arrangement. 

PART 3 

FEES FOR THE CARRYING OUT OF EVALUATIONS OF APPRENTICESHIP 

ASSESSMENTS 

Fees for the carrying out of evaluations of apprenticeship assessments 

7.—(1) The Institute for Apprenticeships may charge fees for things done in connection with the 

carrying out by it of evaluations of the quality of apprenticeship assessments. 

(2) The Institute for Apprenticeships may only charge a fee to a person who carries out an 

apprenticeship assessment which the Institute for Apprenticeships evaluates. 

(3) The fee must not exceed £56 per apprentice who takes an apprenticeship assessment which 

the Institute for Apprenticeships evaluates. 
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PART 4 

AMENDMENT OF THE PUBLIC SECTOR APPRENTICESHIP TARGETS 

REGULATIONS 2017 

Amendment of the Public Sector Apprenticeship Targets Regulations 2017 

8.—(1) The Public Sector Apprenticeship Targets Regulations 2017(a) are amended as follows. 

(2) In paragraph (2) of regulation 2 (headcount)— 

(a) following paragraph (b) omit “or”; 

(b) following paragraph (c) insert— 

“or; 

(d) is a member of a police force”. 

(3) In regulation 5 (target period)— 

(a) renumber that regulation as regulation 5(1); 

(b) after “target period” insert “, subject to paragraph (2), ”; 

(c) after the renumbered paragraph (1) insert— 

“(2) The target period for the proprietor of a relevant academy is the period beginning 

with 1st April 2018 and ending with 31st March 2021. 

(3) In this regulation— 

“proprietor” has the meaning given by section 579(1) of the Education Act 1996(b); 

“relevant academy” means any of— 

(a) an Academy school within the meaning of section 1A of the Academies Act 

2010(c); 

(b) a 16 to 19 Academy within the meaning of section 1B of that Act(d); and 

(c) an alternative provision Academy within the meaning of section 1C of that Act(e).

”. 

(4) In Schedule 2 (public bodies excluded from the target)— 

(a) in paragraph 6— 

(i) omit sub-paragraphs (b) and (c); 

(ii) at the end, insert— 

“(d) is not the governing body of any foundation, voluntary, or foundation special 

school; and 

(e) is not the proprietor of a relevant academy, and in this Schedule, “proprietor” and 

“relevant academy” have the meanings given by regulation 5(3).”; 

(b) for paragraph 10 (independent schools within the meaning of section 463(1) of the 

Education Act 1996) substitute— 

“10. The proprietor of an independent school within the meaning of section 463 of the 

Education Act 1996(f), other than the proprietor of a relevant academy.”. 

 

 

                                                                                                                                            
(a) S.I. 2017/513. 
(b) 1996 c.56. That definition is amended by paragraph 183 of Schedule 30 to the School Standards and Framework Act 1998 

(c. 31), paragraph 9 of Schedule 13 to the Education Act 2011 (c.21) (“the 2011 Act”) and by S.I. 2005/2913. 
(c) 2010 c.32. Section 1A is inserted by section 53(7) of the 2011 Act. 
(d) Section 1B is inserted by section 53(7) of the 2011 Act. 
(e) Section 1C is inserted by section 53(7) of the 2011 Act.  
(f) Section 463 is substituted by section 172 of the Education Act 2002 (c.32) and amended by paragraph 43 of Schedule 3 to 

the Children and Families Act 2014 (c.6) and S.I. 2010/1158 and 2016/413. 
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 Anne Milton 

 Minister of State for Apprenticeships and Skills 

19th December 2017 Department for Education 

 

EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

These Regulations make miscellaneous provision in respect of apprenticeships. 

Part 2 makes provision in respect of approved English apprenticeships under section A1 of the 

Apprenticeships, Skills, Children and Learning Act 2009 (c.22) (“the Act”). 

Regulation 3 defines “off-the-job training” and makes it a condition of an approved English 

apprenticeship that the apprentice must receive off-the-job training. It also provides that the 

amount of time the apprentice is to receive such training during the course of the agreement must 

be specified in the approved English apprenticeship agreement. 

Regulation 4 makes it a condition that each such agreement must specify a practical period (the 

period for which the apprentice is expected to work and receive training). 

Regulation 5 makes it a condition that each such agreement must provide for a practical period of 

not less than 12 months. There is an exception to this rule where an agreement is terminated by 

reason of redundancy with less than 12 months of the practical period to run. In such 

circumstances, a new agreement under which the apprentice works or receives training to the same 

approved standard can run until the final day of the practical period of the agreement which was 

terminated. 

Regulation 6 prescribes the circumstances where an alternative English apprenticeship applies. 

This is an arrangement under which the apprentice may work otherwise than for another person or 

for reward in order to complete their apprenticeship. Those circumstances are where- 

-the person was working under an approved English apprenticeship agreement and that agreement 

terminated by reason of redundancy with less than 6 months of the practical period to run; and 

-the apprentice is holding office as a minister or a trainee minister of a religious denomination or 

as a constable of a police force in England and the relevant approved standard relates to that 

office. The regulation provides that such arrangements must specify a period of not less than 12 

months during which the apprentice is expected to work and receive training. 

The arrangement under this regulation must also specify the amount of off-the-job training to be 

received and the termination date for the arrangement. 

Part 3 relates to section A2B(4) of the Act. That section enables the Secretary of State to make 

regulations authorising the Institute for Apprenticeships (“the Institute”) to charge fees for things 

done in connection with the carrying out by it of evaluations of apprenticeship assessments. The 

Institute may only charge fees to those persons who carry out apprenticeship assessments which 

the Institute evaluates. The maximum fee is £56 for each apprentice who takes an apprenticeship 

assessment which the Institute evaluates. 

Part 4 amends the Public Sector Apprenticeship Targets Regulations 2017 (S.I. 2017/513). The 

purpose of these amendments is to bring qualifying Academy proprietors within the scope of the 

public sector apprenticeship target regime established by those Regulations and to provide that in 

respect of a police force, any member of that police force is relevant for determining its 

headcount. 

The effect of the amendments is that qualifying Academy proprietors will be subject to the target 

regime for the first time in the reporting period beginning with 1st April 2018, provided that they 

have a headcount of 250 or more on the day before the first day of any reporting period. These 
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Regulations also specify the target period for qualifying Academy proprietors, which is the three-

year period beginning with 1st April 2018 and ending with 31st March 2021. 

An impact assessment has been produced in relation to Part 2 of this instrument and is available 

from Apprenticeships Standards Quality and Assessment, Department for Education, 2 St. Paul’s 

Place, Norfolk Street, Sheffield, S1 2FJ. The impact assessment and an Explanatory Memorandum 

are available alongside the instrument on the UK legislation website, www.legislation.gov.uk. An 

impact assessment has not been produced in relation to Parts 3 and 4 of this instrument as those 

Parts do not have a direct impact on the costs of business or the voluntary sector. 
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