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Coming into force - - 12th April 2018 

The Office of Communications (“OFCOM”), in exercise of the powers conferred by sections 8(3) 

and section 122(7) of the Wireless Telegraphy Act 2006(a) and in exercise of those sections of the 

Act(b) as extended to the Bailiwick of Guernsey, to the Bailiwick of Jersey and to the Isle of Man, 

make the following Regulations. 

Before making these Regulations, OFCOM have given notice of their proposal to do so in 

accordance with section 122(4)(a) of the Act, published notice of their proposal in accordance 

with section 122(4)(b) of the Act, and have considered the representations made to them before 

the time specified in the notice in accordance with section 122(4)(c) of the Act. 

Citation and commencement 

1. These Regulations may be cited as the Wireless Telegraphy (Mobile Repeater) (Exemption) 

Regulations 2018 and shall come into force on 12th April 2018. 

Interpretation 

2. In these Regulations— 

(a) “downlink frequencies” means the frequency bands 791-721 MHz, 925-960 MHz, 1805-

1880 MHz and 2110-2170 MHz; 

(b) “ETSI” means the European Telecommunications Standards Institute; 

(c) “GSM system” means an electronic communications network that complies with 

standards EN 301 502(c) and EN 301 511(d) published by ETSI for the Global System 

for Mobile Communications (also known as GSM); 

(d) “indoors” means inside premises which— 

(i) have a ceiling or a roof; and 

(ii) except for any doors, windows or passageways, are wholly enclosed; 

                                                                                                                                            
(a) 2006 c. 36. 
(b) Section 8(3) and section 122(7) were extended to the Bailiwick of Guernsey by article 2 of the Wireless Telegraphy 

(Guernsey) Order 2006 (S.I. 2006/3325); to the Bailiwick of Jersey by article 2 of the Wireless Telegraphy (Jersey) Order 
2006 (S.I. 2006/3324); and to the Isle of Man by article 2 of the Wireless Telegraphy (Isle of Man) Order 2007 (S.I. 
2007/278). 

(c) EN 301 502 (version 12.5.2) published in OJEU No C180, 8.6.2017, p.14. 
(d) EN 301 511 (version 9.0.2) published in OJEU No C180, 8.6.2017, p.14. 
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(e) “IR2102.1” means section “2102.1: Minimum requirements for the use of: static mobile 

phone repeaters for indoor use” contained within the document with title “UK Interface 

Requirements IR2102 - Licence exempt static indoor and low gain mobile phone 

repeaters” published by Ofcom on 22 March 2018; 

(f) “IR2102.2” means section “2102.2: Minimum requirements for the use of: low gain 

mobile phone repeaters for in-vehicle use” contained within the document with title “UK 

Interface Requirements IR2102 - Licence exempt static indoor and low gain mobile 

phone repeaters” published by Ofcom on 22 March 2018; 

(g) “LTE system” means an electronic communications network that complies with standards 

EN 301 908—1(a), EN 301 908—13(b) and EN 301 908—14(c) published by ETSI for 

the Long Term Evolution telecommunication system (also known as LTE); 

(h) “MHz” means megahertz; 

(i) “mobile repeater device” means a wireless telegraphy station or wireless telegraphy 

apparatus which amplifies the radio signals carried over a GSM system, a LTE system, a 

UMTS system or a WiMAX system; 

(j) “motor vehicle” means a mechanically propelled vehicle intended or adapted for use on 

roads; 

(k) “UMTS system” means an electronic communications network that complies with 

standards EN 301 908—1, 301 908—2(d) and EN 301 908—3(e) published by ETSI for 

the Universal Mobile Telecommunications System (also known as UMTS); 

(l) “uplink frequencies” means the frequency bands 832-862 MHz, 880-915 MHz, 1710-

1785 MHz and 1920-1980 MHz; and 

(m) “WiMAX system” means an electronic communications network that complies with 

standards EN 301 908—1, EN 301 908—21(f) and EN 301 908—22(g) published by 

ETSI for the Worldwide Interoperability for Microwave Access telecommunication 

system (also known as WiMAX). 

Exemption for indoor use 

3.—(1) The establishment, installation and use of a mobile repeater device is exempt from the 

provisions of section 8(1) of the Act where the terms, provisions and limitations in this regulation 

are met. 

(2) The mobile repeater device and its establishment, installation and use must comply with 

IR2102.1. 

(3) The mobile repeater device must only be established, installed and used where the 

transmissions it makes using downlink frequencies are made indoors. 

(4) The mobile repeater device may amplify signals carried over a GSM system, a UMTS 

system, an LTE system or a WiMAX system or more than one of them. Where it amplifies signals 

carried over an LTE system or a WiMAX system or both, it must also amplify signals carried over 

a GSM system or a UMTS system or both. 

(5) The establishment, installation and use must not cause or contribute to any undue 

interference to any wireless telegraphy. 

                                                                                                                                            
(a) EN 301 908–1 (version 11.1.1) published in OJEU No C180, 8.6.2017, p.17. 
(b) EN 301 908–13 (version 11.1.1) published in OJEU No C180, 8.6.2017, p.18. 
(c) EN 301 908–14 (version 11.1.2) published in OJEU No C180, 8.6.2017, p.18. 
(d) EN 301 908–2 (version 11.1.1) published in OJEU No C180, 8.6.2017, p.17. 
(e) EN 301 908–3 (version 11.1.3) published in OJEU No C180, 8.6.2017, p.17. 
(f) EN 301 908–21 (version 6.1.1) published in OJEU No C180, 8.6.2017, p.19. 
(g) EN 301 908–22 (version 6.1.1) published in OJEU No C180, 8.6.2017, p.19. 
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Exemption for use in a motor vehicle 

4.—(1) The establishment, installation and use of a mobile repeater device is also exempt from 

the provisions of section 8(1) of the Act where the terms, provisions and limitations in this 

regulation are met. 

(2) The mobile repeater device and its establishment, installation and use must comply with 

IR2102.2. 

(3) The mobile repeater device must only be established, installed and used in a motor vehicle. 

(4) The establishment, installation and use must not cause or contribute to any undue 

interference to any wireless telegraphy. 

 

 

 

 

 

 

 Philip Marnick 

 Group Director Spectrum Group 

22nd March 2018 For and by the authority of the Office of Communications 
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EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

These Regulations exempt the establishment, installation and use of certain wireless telegraphy 

stations or apparatus, known as “mobile repeaters,” which comply with certain terms, provisions 

and limitations, from the requirement to be licensed under section 8(1) of the Wireless Telegraphy 

Act 2006 (c 36). 

The mobile repeaters that are exempted are those used indoors and which amplify signals 

transmitted using GSM and/or UMTS technologies, known as “2G” and “3G” respectively, in 

addition to any amplification they make of signals transmitted using LTE (“4G”) technology, and 

also those which are used in vehicles. In each case, the mobile repeaters must comply with 

technical specifications and conditions set out in Interface Requirements published by the Office 

of Communications (“Ofcom”). 

Interface Requirements are documents containing technical specifications and conditions which 

are published by OFCOM in accordance with Article 8.1 of Directive 2014/53/EU of the European 

Parliament and of the Council of 16 April 2014 on the harmonisation of the laws of the Member 

States relating to the making available on the market of radio equipment and repealing Directive 

1999/5/EC. The Interface Requirements are published by Ofcom and available to the public on its 

official website at https://www.ofcom.org.uk/ and from its library at Riverside House, 2a 

Southwark Bridge Road, London SE1 9HA. 

The Official Journal of the European Union (OJEU) publishes a list of the most recent and 

relevant versions of the ETSI standards referred to in the Regulations. That list is available to the 

public from the official website of the European Union at http://eur-lex.europa.eu/oj/direct-

access.html or from the EU Bookshop (as managed by the Publications Office of the European 

Union) by emailing: bookshop@publications.europa.eu, or from the Publications Office of the 

European Union at 2 rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembourg. The ETSI standards 

themselves are available to the public from ETSI on their website at http://www.etsi.org or from 

the ETSI Secretariat at 650 Route des Lucioles, 06921 Sophia-Antipolis CEDEX, France (Tel: 

+33 4 92 94 42 00). 

A full regulatory impact assessment of the effect that these Regulations will have on cost to 

business is available to the public from OFCOM’s website at http://www.ofcom.org.uk or from 

the OFCOM library at Riverside House, 2a Southwark Bridge Road, London SE1 9HA. Copies of 

this assessment have also been placed in the library of the House of Commons. 
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