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STATUTORY INSTRUMENTS

2018 No. 852

The Public Sector Bodies (Websites and Mobile
Applications) Accessibility Regulations 2018

PART 1
General

Citation and commencement

1.—(1)  These Regulations may be cited as the Public Sector Bodies (Websites and Mobile
Applications) Accessibility Regulations 2018.

(2)  These Regulations come into force on 23rd September 2018.

Interpretation

2. In these Regulations—
“accessibility requirement” means the requirement to make a website or mobile application
accessible by making it perceivable, operable, understandable and robust;
“accessibility statement” means a detailed, comprehensive and clear statement produced by
a public sector body on the compliance of its website or mobile application with these
Regulations;
“bodies governed by public law” means bodies that have all of the following characteristics—
(a) they are established for the specific purpose of meeting needs in the general interest, not

having an industrial or commercial character;
(b) they have legal personality; and
(c) they have any of the following characteristics—

(i) they are financed, for the most part, by the State, regional or local authorities, or
by other bodies governed by public law;

(ii) they are subject to management supervision by those authorities or bodies;
(iii) they have an administrative, managerial or supervisory board, more than half of

whose members are appointed by the State, regional or local authorities, or by other
bodies governed by public law;

“the Directive” means Directive 2016/2102 of the European Parliament and of the Council on
the accessibility of the websites and mobile applications of public sector bodies(1);
“European standard” has the meaning set out in Article 2(1)(b) of Regulation (EU) No
1025/2012 of the European Parliament and of the Council on European standardisation(2);

(1) OJ L 327, 2.12.2016, p.1.
(2) OJ L 316, 14.11.2012, p.19.
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“harmonised standard” has the meaning set out in Article 2(1)(c) of Regulation (EU) No
1025/2012 of the European Parliament and of the Council on European standardisation(3);
“mobile application” means application software designed and developed by or on behalf of
a public sector body for use by the general public on mobile devices such as smartphones
and tablets, but does not include the software that controls those devices (mobile operating
systems) or hardware;
“model accessibility statement” means an accessibility statement adopted by the European
Commission in accordance with Article 7(2) of the Directive;
“Official Journal” means the Official Journal of the European Union;
“public sector body” means—
(a) the State;
(b) regional or local authorities;
(c) bodies governed by public law; or
(d) associations formed by one or more of the authorities in paragraph (b) or one or more of

the bodies in paragraph (c), if those associations are established for the specific purpose
of meeting needs in the general interest, not having an industrial or commercial character;

“standard” has the meaning set out in Article 2(1) of Regulation (EU) No 1025/2012 of the
European Parliament and of the Council on European standardisation(4);
“technical specifications” means specifications established in implementing acts adopted by
the European Commission which prescribe technical requirements for meeting the accessibility
requirement; and
“time-based media” means media of one or more of the following types: audio-only, video-
only, audio-video, audio and/or video combined with interaction.

Application

3.—(1)  These Regulations apply to a website or mobile application of a public sector body, except
a website or mobile application of—

(a) public service broadcasters and their subsidiaries, and of other bodies or their subsidiaries
fulfilling a public service broadcasting remit;

(b) non-governmental organisations, unless they provide services that—
(i) are essential to the public; or

(ii) specifically address the needs of, or are meant for, persons with disabilities; and
(c) schools or nurseries, except for the content of their websites or mobile applications relating

to essential online administrative functions.
(2)  These Regulations do not apply to the following content of a website and mobile application

of a public sector body—
(a) office file formats published before 23rd September 2018, unless such content is needed

for active administrative processes relating to the tasks performed by the public sector
body;

(b) pre-recorded time-based media published before 23rd September 2020;
(c) live time-based media;

(3) OJ L 316, 14.11.2012, p.19.
(4) OJ L 316, 14.11.2012, p.19.
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(d) online maps and mapping services, as long as essential information is provided in an
accessible digital manner for maps intended for navigational use;

(e) third-party content that is neither funded nor developed by, nor under the control of, the
public sector body;

(f) reproductions of items in heritage collections that cannot be made fully accessible because
of either—

(i) the incompatibility of the accessibility requirement with either the preservation of
the item concerned or the authenticity of the reproduction; or

(ii) the unavailability of automated and cost-efficient solutions that would easily extract
the text of manuscripts or other items in heritage collections and transform it into
content compatible with the accessibility requirement;

(g) content of extranets and intranets published before 23rd September 2019, or until such
time as the website undergoes a substantial revision, whichever is sooner;

(h) content of websites and mobile applications qualifying as archives.
(3)  In this regulation—

(a) “archives” means a website or mobile application which—
(i) only contains content that is not needed for active administrative processes; and

(ii) is not updated or edited after 23rd September 2019;
(b) “extranets and intranets” means a website that is only available for a closed group of people

and not to the general public;
(c) “items in heritage collections” means privately or publicly owned goods presenting an

historical, artistic, archaeological, aesthetic, scientific or technical interest and that are part
of collections preserved by cultural institutions such as libraries, archives and museums;
and

(d) “office file formats” means a document in a format that is not intended primarily for use
on the web and that is included in web pages, such as Adobe Portable Document Format,
Microsoft Office documents or their open-source equivalents.

PART 2
Obligations for public sector bodies

Application of Part 2

4. This Part applies as follows—
(a) for a website of a public sector body not published on or after 23rd September 2018, on

or after 23rd September 2019;
(b) for any other website of a public sector body, on or after 23rd September 2020; and
(c) for a mobile application of a public sector body, on or after 23rd June 2021.

Obligation to make websites and mobile applications accessible

5. Subject to regulation 6, public sector bodies must comply with the accessibility requirement.
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Disproportionate burden assessment

6.—(1)  Regulation 5 does not require a public sector body to comply with the accessibility
requirement if doing so would impose a disproportionate burden on the public sector body.

(2)  A public sector body must perform an assessment of the extent to which compliance with the
accessibility requirement imposes a disproportionate burden.

(3)  In undertaking such an assessment, a public sector body must take account of relevant
circumstances, including—

(a) the size, resources and nature of the public sector body; and
(b) the estimated costs and benefits for the public sector body in relation to the estimated

benefits for persons with disabilities, taking into account the frequency and duration of
use of the specific website or mobile application.

(4)  If, following the assessment, a public sector body determines that compliance with the
accessibility requirement would impose a disproportionate burden, it must—

(a) explain in its accessibility statement the parts of the accessibility requirement that could
not be complied with; and

(b) where appropriate, provide accessible alternatives to documents held by that public sector
body that are not available on their website or mobile application.

Accessibility statement

7.—(1)  A public sector body must provide an accessibility statement in accordance with the
model accessibility statement, and keep that statement under regular review.

(2)  For a website, the accessibility statement must be—
(a) provided in an accessible format; and
(b) published on the website of the public sector body.

(3)  For a mobile application, the accessibility statement must be—
(a) provided in an accessible format; and
(b) available on the website of the public sector body or alongside other information available

when downloading the mobile application.
(4)  The accessibility statement must include—

(a) an explanation of those parts of the content that are not accessible and the reasons why;
(b) where appropriate, a description of any accessible alternatives provided;
(c) a description of, and a link to, a contact form which enables a person to—

(i) notify the public sector body of any failure of its website or mobile application to
comply with the accessibility requirement; and

(ii) request details of the information excluded under regulation 3(2) and regulation 6;
and

(d) a link to the enforcement procedure set out in Part 5 of these Regulations to which recourse
may be had in the event of an unsatisfactory response to the notification or the request.
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PART 3
Presumed conformity

8.—(1)  A website of a public sector body will be presumed to be in conformity with the
accessibility requirement to the extent that—

(a) it meets harmonised standards, the references to which have been published in the Official
Journal in accordance with Regulation (EU) No 1025/2012(5); or

(b) where no references to the harmonised standards referred to in paragraph (a) have been
published, it fulfils the relevant requirements of the European standard on the accessibility
requirements suitable for public procurement of ICT products and services in Europe(6).

(2)  A mobile application of a public sector body will be presumed to be in conformity with the
accessibility requirement to the extent that—

(a) it meets harmonised standards, the references to which have been published in the Official
Journal in accordance with Regulation (EU) No 1025/2012; or

(b) where no references to the harmonised standards referred to in paragraph (a) have been
published, it meets the technical specifications; or

(c) where no references to the harmonised standards have been published, and in the absence
of technical specifications, it fulfils the relevant requirements of the European standard
referenced in paragraph (1)(b).

PART 4
Monitoring and reporting

9.—(1)  The Minister for the Cabinet Office must monitor the compliance by public sector bodies
of their websites and mobile applications with the accessibility requirement, on the basis of the
monitoring methodology.

(2)  By no later than 23rd December 2021, and every three years thereafter, the Minister for the
Cabinet Office must submit a report to the European Commission on the outcome of the monitoring
referred to in paragraph (1), including the measurement data.

(3)  The Schedule makes supplemental provision about the reporting requirements referred to in
paragraph (2).

(4)  In this regulation, the “measurement data” means—
(a) the quantified results of the monitoring activity carried out in order to verify the

compliance by public sector bodies of their websites and mobile applications with the
accessibility requirement;

(b) quantitative information about—
(i) a sample of websites and mobile applications tested, including the number of

websites and applications; and
(ii) the extent to which such websites and mobile applications meet the accessibility

requirement.

(5) OJ No L 316, 14.11.2012, p.12.
(6) EN 301 549 V1.1.2 (2015-04). Available from http://mandate376.standards.eu/standard or in hard copy from the Cabinet

Office.
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(5)  In this regulation, the “monitoring methodology” means a methodology established in
implementing acts by the European Commission for monitoring the conformity of websites and
mobile applications with the accessibility requirement.

PART 5
Enforcement

Enforcement bodies for the obligations in Part 2

10. Subject to regulation 13, the enforcement bodies are—
(a) for a website or mobile application of a public sector body that is required to comply with

the Equality Act 2010(7), the Equality and Human Rights Commission;
(b) for a website or mobile application of a public sector body that is required to comply with

the Disability Discrimination Act 1995(8), the Equality Commission for Northern Ireland.

Failure to make a reasonable adjustment

11.—(1)  A failure by a public sector body to comply with the accessibility requirement is to be
treated as a failure to make a reasonable adjustment.

(2)  A failure by a public sector body to provide a satisfactory response to a request to provide
information in an accessible format, pursuant to regulation 12(2), is to be treated as a failure to make
a reasonable adjustment.

(3)  A “failure to make a reasonable adjustment” in this regulation means a failure to make a
reasonable adjustment for the purposes of—

(a) sections 20, 21 and 29 of the Equality Act 2010; or
(b) sections 19 to 21 and 21B to 21E of the Disability Discrimination Act 1995(9).

Notification and request for information

12.—(1)  If a person believes that a website or mobile application of a public sector body has
failed to comply with the accessibility requirement, that person may notify the public sector body
of that failure.

(2)  A person may request information in an accessible format that has been excluded from a
website or mobile application of a public sector body pursuant to regulation 3(2) or regulation 6.

(3)  A public sector body must provide a response to a notification or request made by a person
under this regulation within a reasonable period of time.

(4)  If a public sector body does not comply with paragraph (3) of this regulation, or a person
is dissatisfied with the response received, that person may complain to the applicable enforcement
body.

(7) 2010, c.15.
(8) 1995, c.50.
(9) 1995, c.50; section 19 was amended by Sch.8 para.9 of the Disability Discrimination Act 1995 (c.50), Sch 1 para.12 of

the Disability Discrimination (Northern Ireland) Order 2006/312 and reg.8 of the Civil Aviation (Access to Air Travel for
Disabled Persons or Persons with Reduced Mobility) Regulations 2007/1895. Section 20 was amended by Sch.8 para.10 of
the Disability Discrimination Act 1995 (c.50). Sections 21B to 21E were inserted by art.4 of the Disability Discrimination
(Northern Ireland) Order 2006/312. The Disability Discrimination Act 1995 was repealed for England, Wales and Scotland
(subject to limited savings for Scotland) by the Equality Act 2010 (c.15).
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Accessibility statements: assessment

13.—(1)  The Minister for the Cabinet Office may undertake an assessment as to whether a public
sector body has complied with regulation 7.

(2)  As part of an assessment, the Minister for the Cabinet Office may by notice require a
public sector body to provide information to the Minister for the Cabinet Office for the purpose of
demonstrating compliance with regulation 7.

(3)  A public sector body that receives a notice under this regulation must provide such information
within a period of 28 days beginning on the date of the notice.

(4)  A notice under this regulation must not oblige a public sector body to give information that
it is prohibited from disclosing by virtue of an enactment.

(5)  Paragraph (6) applies where the Minister for the Cabinet Office sends a public sector body
a notice under paragraph (2) and—

(a) the Minister for the Cabinet Office considers that the public sector body’s response does
not demonstrate compliance with regulation 7; or

(b) the public sector body does not respond at all, within a period of 28 days beginning on
the date of the notice.

(6)  The Minister for the Cabinet Office must make a determination that the public sector body
has failed to demonstrate compliance with regulation 7, and notify the public sector body of the
determination.

(7)  A public sector body that receives a determination made under paragraph (6) and disagrees
with it may request a review.

(8)  Any request for a review must—
(a) be in writing;
(b) state the reason for the request for a review; and
(c) be made within a period of 28 days beginning on the date of the determination.

(9)  The Minister for the Cabinet Office must consider a request for a review, made in accordance
with paragraphs (7) and (8), within a reasonable period of time.

(10)  If, following a request for a review, the Minister for the Cabinet Office determines that the
public sector body has complied with regulation 7, the Minister for the Cabinet Office must set aside
the determination made under paragraph (6), and notify the public sector body.

(11)  The Minister for the Cabinet Office may uphold the determination made under paragraph (6)
if—

(a) a public sector body does not request a review in the form specified in paragraph (8);
(b) a public sector body does not request a review at all; or
(c) the Minister for the Cabinet Office has considered the request for a review and is not

satisfied that the public sector body has complied with regulation 7.
(12)  If the determination has been upheld pursuant to paragraph (11), the Minister for the Cabinet

Office must publish the name of the public sector body and the determination of the Minister for the
Cabinet Office electronically, and notify the public sector body.
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12th July 2018

Oliver Dowden
Minister for Implementation

Cabinet Office
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