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WELSH STATUTORY INSTRUMENTS

2005 No. 2914

The Government of Maintained
Schools (Wales) Regulations 2005

PART 5

Instrument of Government

Interpretation of “appropriate diocesan authority” and “appropriate religious body”

31. In this Part,

“appropriate diocesan authority” (“awdurdod esgobaethol priodol’”’) has the meaning given by
section 142(1) and (4) of the 1998 Act;

“appropriate religious body” (“corff crefyddol priodol”), in relation to a school designated
under section 69(3) of the 1998 Act as having a religious character that is not a Church in
Wales school or a Roman Catholic Church school, means the body that the National Assembly
for Wales considers appropriate in relation to the religion or religious denomination to which
the school belongs.
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Reg. 31 in force at 31.10.2005, see reg. 1(1)

Duty to have regard to guidance

32. In respect of the making of instruments of government, the matters to be dealt with in
such instruments, the form of such instruments, and the review and variation of such instruments,
governing bodies and local education authorities must have regard to any guidance given from time
to time by the National Assembly for Wales.
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Contents and form of instrument of government

33.—(1) The instrument of government for a maintained school must set out—

(a) the name of the school;
(b) the category of school to which the school belongs;
(c) the name of the governing body of the school;

(d) the manner in which the governing body is to be constituted in accordance with Part 3,
specifying—
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(i) the number of governors in each category of governor,

(i1) the categories of person from whom or from amongst whose members nominations
for the appointment of any additional community governor or sponsor governor are
authorised by these Regulations; and

(iii) the total membership of the governing body;

(e) where the term of office for a category of governor is to be less than four years, the length
of that term of office;

(f) where the school has foundation governors—

(i) the name of any person who is entitled to appoint such governors and, if there is more
than one such person entitled to appoint, the basis upon which such appointments
are made,

(i1) details of any foundation governorship to be held ex officio by the holder of a named
office, and

(iii) the name of any person who is entitled to remove any ex officio foundation governor
and to appoint any substitute governor;

(g) where the school is a community special school, the name of any appropriate body or
appropriate voluntary organisation entitled to nominate a person for appointment as a
representative governor under regulation 15(4) or (5);

(h) where there is a trust relating to the school, that fact;

(1) where the school is a foundation or a voluntary school designated under section 69(3) of
the 1998 Act as having a religious character, a description of the religious ethos of the
school; and

(j) the date when the instrument of government takes effect, which must not be earlier than
1 January 2006.

(2) The manner in which the governing body is to be constituted, as set out in accordance with
sub-paragraph (1)(d), must accord with the provisions of these Regulations as they apply to a school
of the category to which the school belongs.

(3) Where, for the purposes of Part 3, it is material to determine the number of registered pupils
at the school, that number is to be determined as at the date when the instrument is made.

(4) The instrument of government must (subject to any statutory provision) comply with any
trust relating to the school.
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Procedure for making an instrument

34.—(1) Subject to paragraph (6), the governing body must prepare a draft of the instrument of
government and submit it to the local education authority.

(2) Where the school has foundation governors, the governing body must not submit the draft to
the local education authority unless it has been approved by—

(a) the foundation governors;
(b) any trustees of any trust relating to the school;

(c) in the case of a Church in Wales school or Roman Catholic Church school, the appropriate
diocesan authority; and
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(d) in the case of any other school designated under section 69(3) of the 1998 Act as having
a religious character, the appropriate religious body.

(3) On receiving the draft the local education authority must consider whether it complies with
all applicable statutory provisions, and if—

(a) it is content that the draft so complies, or

(b) there is agreement between it, the governing body and (if the school has foundation
governors) the persons mentioned in paragraph (2) that the draft should be revised to any
extent and the revised draft complies with all the applicable statutory provisions,

the instrument of government must be made by it in the form of the draft or (as the case may be)
in the form of the revised draft.

(4) If, in the case of a school which has foundation governors, at any time the persons listed in
paragraph (2) disagree with the draft, any of those persons may refer it to the National Assembly
for Wales which must give such direction as it thinks fit having regard, in particular, to the category
of school to which the school belongs.

(5) If neither of sub-paragraphs (a) and (b) of paragraph (3) applies in the case of a school which
does not have foundation governors, the local education authority must—

(a) inform the governing body of the reasons why it is not content with the draft instrument
of government, and

(b) give the governing body a reasonable opportunity to reach agreement with it on revising
the draft;

and the instrument of government must be made by it either in the form of a revised draft agreed
between it and the governing body or (in the absence of such agreement) in such form as it thinks
fit having regard, in particular, to the category of school to which the school belongs.

(6) In the case of a maintained nursery school, the local education authority must prepare and
make the first instrument of government.
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Review of instruments of government

35.—(1) The governing body or the local education authority may review the instrument of
government at any time after it is made.

(2) Where on any review the governing body or the local education authority decides that the
instrument of government should be varied, the governing body or (as the case may be) the local
education authority must notify the other of its proposed variation together with its reasons for
proposing such a variation.

(3) Where the governing body has received notification under paragraph (2), it must inform the
local education authority as to whether or not it is content with the proposed variation and, if not
content, its reasons.

(4) Where the school has foundation governors, the governing body must not—
(a) give the local education authority any notification under paragraph (2), or

(b) inform the authority under paragraph (3) that it is content with the authority’s proposed
variation,

unless the persons listed in regulation 34(2) have approved the proposed variation.
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(5) If—

(a) whichever of the governing body and the local education authority is the recipient of a
notification under paragraph (2) agrees with the proposed variation, or

(b) there is agreement between the local education authority, the governing body and (if the
school has foundation governors) the other persons listed in regulation 34(2) that some
other variation should be made instead,

the local education authority must vary the instrument of government accordingly.

(6) If, in the case of a school which has foundation governors, at any time the persons listed
in regulation 34(2) disagree with the proposed variation any of those persons may refer it to the
National Assembly for Wales; and on such a reference the National Assembly for Wales must give
such direction as it thinks fit having regard, in particular, to the category of school to which the
school belongs.

(7) If neither sub-paragraphs (a) and (b) of paragraph (5) applies in the case of a school which
does not have foundation governors, the local education authority must—

(a) inform the governing body of the reasons—

(1) why it is not content with the governing body’s proposed variation, or as the case
may be,

(i1) why it wishes to proceed with its own variation, and

(b) give the governing body a reasonable opportunity to reach agreement with it with regard
to the variation;

and the instrument of government must be varied by it either in the manner agreed between it and the
governing body or (in the absence of such agreement) in such manner as it thinks fit having regard,
in particular, to the category of school to which the school belongs.

(8) Nothing in this regulation is to be taken as requiring the local education authority to vary the
instrument of government if it does not consider it appropriate to do so.

(9) Where an instrument of government is varied under this regulation—
(a) the instrument must set out the date on which the variation takes effect; and

(b) regulation 33(3) applies in relation to any variation relating to the manner in which the
governing body is to be constituted as if it referred to the date when the variation is made
rather than the date when the instrument is made.
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Other requirements relating to instruments of government

36.—(1) The local education authority must ensure that the persons set out in paragraph (2) are
provided (free of charge) with—

(a) a copy of the school’s instrument of government, and

(b) where any variation is made to the school’s instrument of government, a consolidated
version of the instrument of government incorporating all variations made by the local
education authority (other than any variations which have ceased to have effect).

(2) The persons who are to be provided with the information referred to in paragraph (1) are—
(a) every member of the governing body of the school;

(b) the head teacher, whether or not the head teacher is a member of the governing body;
4
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(c) the trustees of any trust relating to the school;

(d) inthe case of a Church in Wales school or Roman Catholic Church school, the appropriate
diocesan authority; and

(e) in the case of any other school designated under section 69(3) of the 1998 Act as having
a religious character, the appropriate religious body.
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Duty to secure making of instruments of government

37. Alocal education authority must make an instrument of government in accordance with these
Regulations—

(a) for each nursery school which is maintained by them no later than 31 March 2006, and

(b) for all other schools maintained by them, no later than 31 August 2008.
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