Status: This is the original version (as it was originally made).

WELSH STATUTORY INSTRUMENTS

2006 No. 520 (W.64)
EDUCATION, WALES

The Transition from Primary to Secondary
School (Wales) Regulations 2006

Made - - - - 28 February 2006
Coming into force - - 1 September 2006

In exercise of the powers conferred on the National Assembly for Wales by sections 198(3) and
210(7) of the Education Act 2002(1), the National Assembly for Wales hereby makes the following
Regulations:

Title and commencement

1. The title of these Regulations is the Transition from Primary to Secondary School (Wales)
Regulations 2006 and they come into force on 1 September 2006.

Interpretation

2.—(1) In these Regulations—
“the 2002 Act” (“Deddf 2002’) means the Education Act 2002;
“National Assembly” (“Cynulliad Cenedlaethol”) means the National Assembly for Wales;
“school year” (“blwyddyn ysgol’”) means the period beginning with the first school term to
begin after July and ending with the beginning of the first such term to begin after the following
July;

“Transition Plan” (“Cynllun Pontio”) means a plan of the kind referred to in section 198(1) of
the 2002 Act and regulation 3(2).

“Year 6” (“Blwyddyn 6”) means the pupil year group of a primary school all or the majority
of the pupils in which are expected to transfer to secondary school at the beginning of the
following school year;

and references to the publication of a Transition Plan (including an amended plan) or of a
statement of the kind referred to in regulation 7(6) are to the publication of the plan or statement in
accordance with regulation 8.

(1) 2002c.32.
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Application of the Regulations

3.—(1) These Regulations apply only in relation to schools for which Transition Plans are
required.

(2) For the purposes of paragraph (1), Transition Plans are required for each secondary school
maintained by a local education authority in Wales (or which falls within a specified class of
such a school), and for each of its feeder primary schools maintained by such an authority, the
governing bodies of which are, by virtue of a requirement imposed by the National Assembly under
section 198(1) of the 2002 Act, required jointly to draw up plans to facilitate the transition from
primary school to secondary school of pupils at those primary schools who are admitted to the
secondary school.

Disputes as to whether a school is a feeder primary school

4. Any dispute as to whether, for the purposes of section 198 of the 2002 Act, a particular school
is to be regarded as a feeder primary school in relation to a particular secondary school is to be
determined by the National Assembly.

Form, content and publication of Transition Plans

5.—(1) A single Transition Plan is to be drawn up in respect of a secondary school and its feeder
primary schools, but it may contain provision for any one or more feeder primary schools which is
different from the provision for the other feeder primary school or schools.

(2) Transition Plans must be in writing.

(3) Each plan must briefly explain the effect of section 198 of the 2002 Act (and, in particular,
the purpose of a Transition Plan).

(4) Each plan must state that it was jointly drawn up by the governing body of the secondary
school concerned and the governing bodies of its feeder primary schools, and must state the names
of all the schools.

(5) Each plan must indicate the first pupil cohort to which it applies by reference to the school
year at the beginning of which those first pupils moved up to Year 6 in their primary school.

(6) Each plan must be published and must state the date on which it was published.
(7) Transition Plans must (as a minimum) deal with the matters specified in the Schedule.

(8) In this regulation, references to a plan include references to a revised plan.

Preparation and publication of first Transition Plans

6.—(1) Subject to paragraph (4), the first Transition Plan for a secondary school and each
feeder primary school of that secondary school must be published on or before the beginning of the
publication school year.

(2) In this regulation, “the publication school year” means the school year of the secondary school
immediately following the one at the beginning of which pupils of the feeder primary schools first
transferred to the secondary school from those schools (as feeder primary schools), or the 2007/2008
school year (whichever is the later).

(3) The first pupils to which a first Transition Plan applies are those pupils of each feeder primary
school who expect to transfer from the feeder primary school to the secondary school in the school
year of the secondary school immediately following the publication school year.

(4) This regulation does not apply where there is already a Transition Plan for a secondary school
and an existing feeder primary school or schools of that secondary school which falls to be reviewed
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under regulation 7(1)(a) (following a “new primary school” becoming a feeder primary school of
that secondary school).

(5) Work on drawing up a first Transition Plan must begin in sufficient time for the plan to be
published on the date on which it is required to be published under this regulation.

Review of Transition Plans

7.—(1) A Transition Plan must be reviewed—

(a) if a primary school (“the new primary school”) becomes a feeder primary school of a
secondary school which already has one or more feeder primary schools;

(b) ifthe governing bodies of all of the schools concerned consider that it might be necessary
or desirable for revisions to be made; and

(c) in any event before the expiration of the period of three years beginning on the date on
which the first Transition Plan was published and (subject to paragraph (14)) at intervals
of three years thereafter.

(2) The purpose of a review under sub-paragraph (a) of paragraph (1) is for the governing
bodies of the schools which drew up the current Transition Plan and the governing body of the new
primary school, after jointly reviewing the current Transition Plan and considering what revisions it
is necessary or desirable to make to it, to jointly draw up a revised or new Transition Plan having
regard, in particular, to the views of the governing body of the new primary school on what the plan
should contain.

(3) The purpose of a review under sub-paragraph (b) or (c) of paragraph (1) is for the governing
bodies of the schools which drew up the current Transition Plan to consider whether it is necessary
or desirable to revise the plan and, if it is considered that it is necessary or desirable to revise it, to
jointly draw up a revised or new Transition Plan.

(4) A plan which has been reviewed under paragraph (1)(b) may be further reviewed under that
paragraph.

(5) Following a review under paragraph (1)(a) the current Transition Plan must be revised or a
new Transition Plan drawn up.

(6) If, following a review under paragraph (1)(b) or (c), the governing bodies decide not to revise
(or replace) the current Transition Plan, they must publish a statement recording that decision and
giving brief reasons for it (a “Statement”).

(7) In the case of a review under paragraph (1)(a), the new (or revised) Transition Plan must be
published on or before the beginning of the publication school year, and the review must begin in
sufficient time for that requirement to be met.

(8) In paragraph (7), “the publication school year” means the school year of the secondary school
immediately following the one at the beginning of which the first pupils of the new primary school
(as a feeder primary school) transferred to the secondary school.

(9) In the case of a review under paragraph (1)(a), the first pupils of the new primary school
to which the new or revised Transition Plan applies are those pupils who expect to transfer to the
secondary school in the school year of the secondary school immediately following the publication
school year.

(10) In the case of a review under paragraph (1)(b), the new (or revised) Transition Plan or
Statement, as the case may be, must be published as soon as reasonably practicable.

(11) In the case of a review under paragraph (1)(c), the new (or revised) Transition Plan or
Statement, as the case may be, must be published on or before the expiration of the period of three
years beginning on the date on which the current Transition Plan was published, and the review must
begin in sufficient time for that requirement to be met.
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(12) In this regulation “the current Transition Plan” means the Transition Plan current at the time
of the review.

(13) In this Regulation and regulation 8, “Statement” has the meaning given in paragraph (6)
of this regulation.

(14) Where a Transition Plan is revised or replaced following a review under sub-paragraph (a)
or (b) of paragraph (1), the three year intervals for review referred to in sub-paragraph (c) of that
paragraph will henceforth run from the date on which the revised or new Plan is published.

Method of publication of Transition Plans and provision of copies

8.—(1) For the purposes of these Regulations, a Transition Plan or Statement is published by its
being made available at the secondary school and feeder primary schools to which it relates by the
governing bodies of those schools for inspection at the schools.

(2) In this regulation “Transition Plan” includes a revised such plan.

9.—(1) The governing body of the secondary school must furnish a copy of the Transition Plan
to the local education authority by which the secondary school and feeder primary schools are
maintained or, if they are maintained by two or more different local education authorities, to each
or all of them.

(2) A copy of the Transition Plan must be furnished by the governing body of the secondary
school or feeder primary school, as the case may be, to any person from whom a request for a copy
is received by that governing body, and they may charge a fee for any copy of the plan furnished by
them under this paragraph (not exceeding the cost of supply).

(3) In this regulation, “Transition Plan” includes a revised plan.

Signed on behalf of the National Assembly for Wales under section 66(1) of the Government of
Wales Act 1998(2)

D. Elis-Thomas
28 February 2006 The Presiding Officer of the National Assembly

(2) 1998c.38.
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SCHEDULE Regulation 5(7)

Matters which must be dealt with in Transition Agreements

1. The proposals generally for managing and co-ordinating the transition of pupils from the feeder
primary schools to the secondary school.

2. A description of how continuity of curriculum planning will be achieved in the transition from
the feeder primary schools to the secondary school.

3. A description of how continuity in teaching and learning methods will be achieved in the
transition.

4. A description of how consistency in the assessment, monitoring and tracking of pupils'
progress will be achieved in the transition.

5. The arrangements for reviewing and monitoring the plan for the purpose of assessing the
impact it has had on standards achieved by pupils who are admitted to the secondary school, and
considering how the transition process might be better managed.

EXPLANATORY NOTE
(This note is not part of the Regulations)

Section 198 of the Education Act 2002 enables the National Assembly for Wales to require the
governing body of each secondary school (or specified class of secondary school) maintained by
a local education authority in Wales and the governing bodies of their feeder primary schools so
maintained, jointly, to draw up plans to facilitate the transition of pupils from the primary schools
to the secondary school (“Transition Plans”).

There is no definition of “feeder primary school” for the purposes of section 198, but in determining
whether a particular primary school is a feeder primary school in relation to a particular secondary
school, regard is to be had to guidance issued by the National Assembly, and regulations may provide
for disputes to be determined by the National Assembly (regulation 4).

Regulations may also make provision about plans, including provision about timing, content, review
and amendment.

These Regulations make provision for the determination of disputes by the National Assembly
(regulation 4).

They also contain provisions about Transition Plans, including—

* requirements as to the form and content of plans, and for their publication (regulation 5 and
Schedule)

* requirements as to when the first plans must be drawn up and published and as to the first
cohort of pupils to be covered (regulation 6)

e provision for the review of plans and, where necessary or desirable, for their revision or
replacement (regulation 7)

* provision as to the manner in which plans are to be published (regulation &)
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 arequirement for copies of plans to be sent to the local education authority or authorities by
which the schools are maintained and to anyone who requests a copy (regulation 9).



