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The Materials and Articles in Contact
with Food (Wales) Regulations 2012

PART 6
Requirements for Plastic Materials and Articles

Interpretation of Part 6 and the Schedule

13. In this Part and in the Schedule any reference to a numbered Article or Annex is a reference
to that Article of or Annex to Regulation 10/2011.

Offences of contravening specified provisions of Regulation 10/2011

14.—(1)  Subject to the transitional arrangements set out in Article 22(4) and (5) and Article
23(1), any person who places on the market a plastic material or article that fails to comply with a
requirement of Regulation 10/2011 specified in column 1 of the Schedule is guilty of an offence.

(2)  Any person who fails to comply with the second sentence of Article 8 (general requirements
on substances) or, subject to transitional arrangements set out in Article 22(1), (2) and (3)(2), with
Article 16 (supporting documents) is guilty of an offence.

Competent authorities for the purposes of Regulation 10/2011

15. The competent authorities for the purposes of Regulation 10/2011 are—
(a) in respect of Article 8, the Food Standards Agency, each food authority in its area and

each port health authority in its district; and
(b) in respect of Article 16(1), the Food Standards Agency.

(1) Article 22(4) provides that until 31 December 2015 certain additives used in glass fibre sizing must be assessed under Article
19. Article 22(5) provides that materials and articles lawfully placed on the market before 1 May 2011 may be placed on
the market until 31 December 2012. Article 23 provides that as regards certain uses of additives Article 5 applies from 31
December 2015 and that the provisions of Articles 18(2) and (4) and Article 20 apply from 31 December 2012.

(2) Paragraphs (1),(2) and (3) of article 22 provide that the supporting documents referred to in Article 16 must, until 31 December
2012, be based on the rules in Directive 82/711/EEC; that from 1 January 2013 until 31 December 2015 such documents must
be based on the rules in Article 18 of that Regulation.

http://www.legislation.gov.uk/european/directive/1982/0711

